Daniel Paris: "Gör din grej och be aldrig om ursäkt!"

Barnboksaktuella Daniel Paris
Barnboksaktuella Daniel Paris - Foto: Sara Arnald
Dela på Pinterest
Inför komma-ut-dagen satt vi ner med barnboksaktuella Daniel Paris och pratade om att få vara den man är. – Många av oss som sticker ut ifrån normen och gör vår grej betalar ett högt pris.

Den här artikeln innehåller annonslänkar. 

Daniel Paris är barnbokaktuell med "Edith, Alex och enhörningarna", som släpptes den 13 september av Bookmark Förlag. 

Han är programledare, utbildad socionom och numera även barnboksförfattare. En av de ämnen han brinner extra starkt för är frågor kring könsnormer. Han betonar vikten av att bli stöttad av sin omgivning redan som barn och "känna att man får blomma ut och vara den man är" – något han inte minst lyfter på sin Instagram.   

Hej Daniel! Hur mår du?

– Jag mår superbra! Jag älskar hösten och har dessutom massa roliga projekt på gång som låg lite på is under sommaren så jag lever verkligen mitt bästa liv just nu. Tackar som frågar!

Vad önskar du att alla kunde göra bättre? 

– Jag önskar att folk kunde vara mera öppna och se bortom sig själva. Du kanske inte förstår allt eller kan acceptera allt fullt ut direkt men det är så viktigt att du håller sånt för dig själv och bemöter alla människor med respekt. Jag önskar också att människor brydde sig lite mindre om andras liv generellt. För det i sin tur leder till att fler vågar blomma ut och göra sin grej utan att vara rädda för vad andra människor tycker. Eftersom att de då inte tycker nåt särskilt utan sköter sig själva helt enkelt. Var lite skön bara! Det är inte så svårt. 

Vad skulle du vilja säga till de som är dömande mot alla som är sig själva?

– Att de ska sluta upp med det. Många av oss som sticker ut ifrån normen och gör vår grej betalar ett högt pris. I längden är det ganska påfrestande att aldrig riktigt känna att man inte passar in och att man tvingas försvara sig och stå till svars. Många samlar kraft innan de går ut genom dörren till jobb och skolor och simpla vardagliga grejer, och så ska det inte behöva vara. Främja människor istället. Le mot dem på stan, ge en komplimang. Det är stärkande. Livet blir så mycket roligare när man är öppen. 

Vad är ditt tips till de som kämpar med att inte våga visa sitt rätta jag p.g.a omgivningens reaktioner?

– Jag vet själv hur det är och har kämpat länge och väl för att hitta min inre röst och min inre glöd och VÅGA. Känn ingen stress och gör inget du inte är redo för. Men när du väl vågar leva i din egen sanning kommer du inse att det är som ett helt annat liv. Allt blir bättre. Du mår bättre och blir gladare. Men du måste komma dit själv. Hitta förebilder som du gillar och kan identifiera dig med. Följ dem i sociala medier eller lär känna dem på andra sätt. Omringa dig med normer du själv kan relatera till. Gör din grej och be aldrig om ursäkt för den du är!

Och sedan undrar jag vem du vill ge extra kärlek till idag?

– Min mamma! Vi pratade i telefon idag och jag insåg hur mycket jag saknat henne då det var ett par dar sen vi sågs. Hon är härlig. Min mamma förtjänar all kärlek i världen.

Daniel Paris barnbok "Edith, Alex och enhörningarna", hittar du här. 

Läs mer: Börja dejta: Så får du folk att flörta med dig