Söndagsångest? Så kan du lindra den

- Foto: Anthony Tran/Unsplash
Dela på Pinterest
Brukar din söndagsångest komma krypandes när en ny vecka är på ingång och kanske känner du också en klump i bröstet över jobbet? Vi fattar! Därför har vi listat några knep på hur du kan lindra den!

En del människor absolut älskar söndagar. Att pyssla hemma, ta det lugnt och bara mysa helt kravlöst. Sedan finns det dem som lider av söndagsångest. Känslan av att kanske inte ha några planer, att helgen snart är slut och att det är dags för måndag och jobb igen. Alla har vi någon gång upplevt dessa känslor och det kan vara svårt att veta hur man kommer ur dem. 

Varför man upplever söndagsångest

Söndagsångest kan handla om allt ifrån att man är missnöjd med sitt jobb, att man känner krav på att hitta på saker när helgen kommer eller att man är bakfull från en vild festkväll. Oavsett anledning kan detta skapa både stress, oro och panik inför den stundande veckan. Dessutom kan det också påverka både sömnen och ens välmående negativt!

Om det är jobbet som ger söndagsångest bör man få bukt med problemet och fundera på vad man kan göra för att förbättra situationen. Är det å andra sidan prestationsångest som skapar söndagsångest behöver du rannsaka dig själv och sänka dina egna krav. 

Här är sex tips på hur man lindrar och blir kvitt söndagsångesten!

1. Acceptera din ångest!

Det kanske låter konstigt men att acceptera att man har söndagsångest kan vara ett första steg till att lindra den. Om du accepterar den och funderar över vad det kan bero på, kan du också göra något åt den. Tänk också på att du är inte ensam om att lida av söndagsångest. Känns det extra jobbigt kan det hjälpa att berätta eller prata med någon om hur du känner. Exempelvis kan du ringa en kompis eller ta en fika med någon som du står nära. 

2. Gör klart din jobb-to-do lista innan helgen 

Om det är jobbet som gör att du lider av söndagsångest bör du se till så att din to-do lista alltid är avbockad och klar innan du går på helg. Att lämna jobbet med en lång lista av saker du skulle hinna med kommer bara spä på din ångest ännu mer. Skulle du inte hinna med allt du hade på din lista, gör det inget! Skriv då istället upp sakerna på måndagens to-do lista och bocka av den då. På så sätt slipper du gå runt på helgen och tänka på jobbet!

3. Planera in något kul!

Många planerar in roliga tillställningar, dejter eller träffar med kompisar på fredagar eller lördagar. Men prova att planera in något kul på söndagen, måndagen eller tidigt i veckan istället. På så sätt har du nått att se fram emot eftersom att man vet att något roligt snart händer. 

Foto: Viktoriia Photographer/Shutterstock.com

4. Sysselsätt dig med saker du gillar 

Har du en hobby eller något speciellt som du gillar att göra? Ta vara på det! Genom att sysselsätta sig med sånt som man verkligen gillar, kan söndagen bli mindre ångestladdad. Kanske gillar du att åka på utflykter eller ta promenader i solskenet med kompisar? Oavsett vad det handlar om, är det en bra idé att sysselsätta sig med något för att inte låta ångesten ta över dina tankar. 

5. Skippa sociala-medier

Gör dig själv en tjänst och skippa sociala medier under en dag! För många kan det kännas oerhört jobbigt att surfa runt på sociala medier och se vad andra hittar på medan man själv kanske inte har några direkta planer. Detta är något som många kallar för "The Fear Of Missing out" och vet du vad, bespara dig själv det! Söndagar är den perfekta dagen för att exempelvis vila upp sig på soffan eller bara mysa runt hemma. 

6. Ha en söndagskvälls-ritual

För att göra söndagen lite roligare kan man skapa en ta-hand-om-dig-själv-ritual som man utför på kvällen. Du kanske kan ha en spakväll med ansiktsmasker där du målar naglarna och lyssnar på musik eller så förbereder du matlådor till den nästkommande veckan. Hitta på en egen ritual som du gillar och utför den varje söndag. Då blir dagen genast mycket bättre och du kommer att känna dig laddad inför en ny vecka. 


Känner du dig alltid nedstämd och att det uppfattas som ett personlighetsdrag? Då kan du ha dystymi – en kronisk depression. Se mer i videon nedan!

Mer: 

Är du nära på att bli utbränd? Så här vet du

Överanalyserar du allt? Här är 6 tydliga tecken