Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Är du nära på att bli utbränd? Så här vet du

Dela på Pinterest
Känner du dig ständigt trött och utmattad? Kanske har du också svårt att sova? Här listar vi vanliga tecken på att du har drabbats av utmattningssyndrom.

Känner du dig pressad, stressad och allt där emellan? Utmattningssyndrom kan drabba vem som helst och plötsligt har man gått in i väggen. Att känna stress för att du har höga krav på dig själv eller måste hinna med något på en viss tid är inget konstigt. Alla känner stress genom livet och under vissa perioder klarar du av att hantera det, men när stressen har pågått under en längre tid kan det bli allvarligt.

Vid utmattningssyndrom får du ofta både kroppsliga och psykiska besvär. Med hjälp av Vårdguiden listar vi här vanliga tecken på att du har blivit utbränd. Svarar du ja på flera av dessa frågor borde du se över ditt psykiska välmående. Det viktigaste av allt är ju att du ska må bra!

Är du utbränd? 11 frågor att ställa dig själv

1. Känner du att du inte har någon energi? 

2. Känner du en trötthet som du inte kan "vila bort"?

3. Känner du dig utmattad?

4. Har du svårt att somna på kvällen?

5. Är du nedstämd, orolig eller lättirriterad?

6. Har du ångest?

7. Glömmer du saker och har svårt att koncentrera dig?

8. Kan du ha svårt att planera och genomföra uppgifter?

9. Är du känslig för ljud?

10. Har du yrsel, värk eller hjärtklappning?

11. Har du besvär med magen eller tarmarna?

Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp: 

1177 Vårdguiden ger hjälp via hemsida eller telefon att guida dig i vart du söker vård. Du kan också ringa eller besöka din vårdcentral. Psykiatriska kliniker kan man ringa direkt till och göra en ”egenanmälan”. Det krävs alltså inte remiss för att få en bedömning.

- Kontakta din vårdcentral- Din lokala psykiatriska akutmottagning- Ring MIND – självmordslinjen: 90101- Ring vårdguiden 1177

Om situationen är akut:Ringa 112 eller uppsök vård på en psykiatrisk akutmottagning. Sök på internet för att se vilken psykiatrisk akutmottagning finns i den närhet, annars ring 112.”

Har du svårt att somna på kvällen? Då borde du läsa det här i videon. Hur många av punkterna checkar du av?

Mer:

Svårt att sova? 9 tecken på att du har sömnbrist

10 frågor att ställa till en person som du tror mår psykiskt dåligt