Nej, tjejer – kopparspiralen ska inte göra ont

Många tjejer får ont av kopparspiralen – helt i onödan!
Många tjejer får ont av kopparspiralen – helt i onödan! - Foto: Kaanturker / Shutterstock
Dela på Pinterest
​Hur ska egentligen en kopparspiral kännas? Ingenting, säger leg. barnmorskan Rebecca Nilsson. Här är hennes svar på vanliga frågor om kopparspiral!

Förvärrad mensvärk, trötthet och smärta även utan menstruation – många biverkningar diskuteras kring kopparspiralen på internet och olika debattforum. Ska verkligen en kopparspiral ge så pass tuffa biverkningar eller är det ett tecken på att den sitter fel? 

Vi pratade med Rebecca Nilsson som är legitimerad barnmorska för att reda ut våra frågor kring kopparspiralen.

“Kopparspiralen ska inte kännas”

Först och främst – hur märker man om kopparspiralen sitter fel?

– Till att börja med ska du inte känna att du har spiralen i livmodern. Mensvärken kan bli lite starkare, men i övrigt ska du inte ha ont. Om det gör ont betyder det att den sitter fel. Om du har ont ska du ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog som satte in den. 

Gå inte runt och ha ont i onödan, alltså!

Många tjejer upplever en smärta månader efter att de satte in sin spiral. Vad ska de göra?

– Då ska de kontakta sin barnmorska eller gynekolog. När man först sätter in en kopparspiral kan man ha ont som mensvärk, och de första två veckorna kan man alltså ha ont och lite blödningar. Man kan även få mer mensvärk än vanligt när man har en kopparspiral. Om du har ont hela tiden och inte bara i samband med att du har mens så ska du som sagt kontakta din barnmorska eller gynekolog för att få komma på kontroll. De behöver se så att spiralen sitter där den ska och utesluta att den kan ha gjort hål på livmodern. Det är en väldigt ovanlig komplikation men om man har haft ont så länge tycker jag att de behöver undersöka det. 

Hur länge kan man ha en kopparspiral? 

– En kopparspiral kan sitta i 5 år, sen måste man byta den. Vi brukar rekommendera att man sätter in en ny direkt, så man inte är utan preventivmedel

Vad kostar en kopparspiral?

– En kopparspiral är gratis och det kostar heller inget att sätta in den. En hormonspiral däremot kostar ungefär 1000 kronor.

"Tanken är inte att någon ska ha ont"

Det är ju faktiskt helt okej att byta preventivmedel om du upplever att det du använder inte passar dig. Tanken är inte att någon ska behöva ha ont eller lida av sin kopparspiral. 

En vanlig fråga som dyker upp hos tjejer när de överväger kopparspiral är att de fått höra att det blir rikliga blödningar vid mens. Vad kan du säga till de tjejerna?

– Jag förstår att det är jättejobbigt att blöda mycket. Just riklig mens är en känd biverkan när man har kopparspiral och om blödningarna är väldigt jobbiga kan man överväga att byta preventivmedel. Har du en riklig mens redan innan brukar man generellt inte rekommendera kopparspiral. Det absolut bästa är att ta kontakt med en barnmorska eller gynekolog och rådfråga kring andra preventivmedel som kan passa bättre!

“En kille kan känna av trådarna på kopparspiralen”

Ja, hur är det nu – känner killar av kopparspiralen när man har sex?

– Det är inte jättevanligt men det händer. En kille kan i så fall känna av trådarna på kopparspiralen som sticker ut genom livmodertappen. Kanske har barnmorskan råkar klippa trådarna lite för långa. Om killen hade känt spiralen för att den sitter långt ner, då hade du haft ont. 

Rebecca lägger till:

 – Känner killen av trådarna vid sex kan du ta kontakt med din barnmorska så hen kan klippa trådarna kortare!

Kopparspiralen har trådar som går att klippa kortare ifall de känns. Foto: Beate Panosch / Shutterstock

Är det svårt att bli gravid efter att man tagit ut en kopparspiral?

– En kopparspiral innehåller inga hormoner, så den påverkar inte menscykeln som hormonella preventivmedel. Det betyder att du har ägglossning och mens precis som vanligt även under tiden du har spiral. Om du tar ut spiralen och vill bli gravid kan du blir gravid direkt när du har ägglossning. Sen är det andra faktorer som spelar in på hur lång tid det tar, som till exempel ens ålder.

Gör det ont att sätta i kopparspiralen? Finns det något sätt man kan förbereda sig?

– Ja det kan göra ont när man sätter in en kopparspiral. Det känns som lite kraftigare mensvärk ungefär, och kan hålla i sig ett tag efteråt. Vissa kan även känna sig lite yrsliga i samband med att man sätter in spiralen. Det går jättebra att förbereda sig med paracetamol eller ibuprofen innan besöket. 

Gör det ont att ta ut den?

 – Att ta ut en kopparspiral är ungefär som en gynundersökning. Det ska inte göra ont men kan såklart kännas lite. Man drar ut den med hjälp av trådarna som sitter längst ner, det brukar gå fort och smärtfritt. Det kan vara lättare att ta ut spiralen när man har mens, då följer den med lättare. 

"Diffusa symtom ska tas på allvar"

Kan vi ta det här med kopparförgiftning – vad säger forskningen? 

 – Kopparförgiftning på grund av kopparspiral är ett omdiskuterat ämne. Enligt forskningen finns det inga bevis för att den lilla mängden koppar som en kopparspiral avger lokalt i livmodern kan leda till kopparförgiftning. Men väldigt många personer som har haft kopparspiral vittnar om exakt de biverkningar som man kan få av kopparförgiftning exempelvis via dricksvattnet. Det kan till exempel vara trötthet, ångest, hjärtklappning, dåligt minne. Diffusa symtom men som jag tycker är viktiga att ta på allvar och utreda en gång för alla. 

Okej, sista frågan som vi alla funderat över... Kan kopparspiralen försvinna in i kroppen?

 – Det finns en risk när man sätter in en spiral att den gör hål i livmodern. Vad jag vet kan spiralen inte vandra vidare i väg i kroppen utan om det går hål på livmodern så stannar den där, i buken. Jag skulle säga att risken för det är väldigt liten och inget som man behöver vara orolig för när man ska sätta in en kopparspiral.

Läs mer:

5 saker du alltid velat veta om storleken på dina bröst

6 tips för att stilla din inre kritiker – för gott

Därför kan det göra ont när du har sex