10 anledningar att bli vegetarian

10 anledningar att bli vegetarian
10 anledningar att bli vegetarian. - Foto: Noah Buscher/Unsplash Dose Juice/Unsplash
Dela på Pinterest
Har du funderat på att leva det gröna livet och bli vegetarian eller vegan? Då hittar du 10 anledningar här som gör valet enkelt!

Det är många som funderar på att sluta äta kött, men som också har svårt att bestämma sig. Är det rätt val och kommer man inte sakna den där goda köttbiten? Det kan säkert komma tillfällen i början då man saknar kött, men det finns så många fler bra anledningar till att bli vegetarian än att struntar i det för att man kanske kommer sakna en viss typ av mat från innan. 

Har du svårt att bestämma dig? Då får du hjälp här!

10 anledningar till varför vegetariskt är bäst

Du minskar intaget av miljögifter

I kött och fisk koncentreras många miljögifter och innehåller oftast mer än vegetabilier. Det finns forskning som visar att cirka 95% av alla gifter vi får i oss kommer från just fisk och kött.

Vegetabilier är mycket nyttigare

En vegetarisk kost kan hjälpa oss att få en bättre hälsa. Det finns studier som visar att människor som äter en vegetarisk kost drabbas mer sällan av hjärtsjukdomar, njursten och åldersdiabetes.

För miljöns skull

Det är ett välkänt faktum att köttindustrin är en bov för miljöns hälsa. Den förorenar miljön och fyller vår luft och vårt dricksvatten med tungmetaller och koldioxid. 

För en bättre ekonomi

Att äta vegetariskt kan vara mycket billigare. Priserna på kött och fisk ökar i högre takt än grönsakerna och proteinkällor som bönor och linser är mycket prisvärda produkter. Du kan även odla eget.

Bli piggare

Kött är en proteinkälla full av kolesterol som gör dig tröttare då kroppen har svårare att smälta den typen av mat.

För djurens bästa

I många delar av världen och i vissa fall i Sverige går inte behandlingen av djur helt rätt till. Byter du till en vegetarisk kost har du gjort vad du kan för att att minska industrin. 

Enkel mat att laga

Vego-recept kan såklart vara komplicerade, men ofta är det väldigt enkelt att laga en vegetarisk måltid, speciellt om du giller grönsaker. Och du behöver aldrig oroa dig för att det ska vara för rått. 

Lev längre

Det finns forskning som visar att du kan leva längre om du serverar mer frukt och grönt på middagsbordet!

Det är enklare idag än förr

I dagens samhälle finns det alltid vegetariska alternativ när du går ut, oftast även veganska. Förut var det inte lika vanligt, vilket kunde göra det krångligt att vara vegetarian. Nu finns det inga ursäkter!

Det är gott!

En vegetarisk kost kan vara minst lika god som en med kött. Idag finns flertalet substitut till kött som går att köpa i varje mataffär.