Äggkaffe slår till som små trendflugor då och då. Det finns lite olika recept som skiljer sig från varandra i recept och konsistens, men alla har gemensamt att mixa i ett rått ägg för att skapa en krämig variant av en klassisk kopp kaffe.
Här kommer tre olika recept på äggkaffe. Vilket blir din favorit?
“Svenskt” äggkaffe: med presso
Foto: Shutterstock / Kristina Sorokina
Det som utmärker det svenska kaffet är att ägget har funktionen att förmildra smaken av kaffet. Många tycker att det tar bort udden av kaffet, eftersom ägget minskar syran. Proteinet i ägget bidrar också till att göra kaffet klarare. Lite mer uppiggande, mildare kaffe, helt enkelt. Så här gör du!
Du behöver:
- 1 presso
- 1 rått ägg
- 3 kaffemått grovmalet kaffe (eller så många kaffemått du brukar ha i din presso)
- Kokt vatten i den mängd du vanligtvis använder
- Ett par isbitar
Använd presson. Mixa ägget (med eller utan skal – båda går bra) tillsammans med det malda kaffet. Låt kaffe- och äggblandningen “gotta till sig” i 30 sekunder. Koka upp vatten och tillsätt det i din kaffe- och äggblandning. Låt stå i ytterligare 30 sekunder. Blandningen kommer se grumlig ut. Lägg i en isbit – det gör att kaffe- och äggblandningen sjunker mot botten. Pressa ner kaffet med pressofiltret.
Receptet är inspirerad av Huffpost.com.
Indonesiskt äggkaffe: "Ca Phe Trung"
Foto: Unsplash
Vad sägs om en söt, krämig kaffedrink med smak av honung och vanilj? Så här gör du vietnamesiskt kaffe med ägg!
Du behöver:
- 1 dl färdigbryggt starkt kaffe, förslagsvis espresso
- 1 rått ägg
- 1 tsk kondenserad mjölk
- ¼ tsk vaniljpulver
- 1 ½ tsk honung
- En skvätt kokhett vatten
Mixa honung, vaniljpulver och ägg i ett avlångt glas. Tillsätt en skvätt kokhett vatten i blandningen och vispa runt tills det känns krämigt och skummigt. Ägget ska vara helt integrerat med ingredienserna. Tillsätt kondenserad mjölk i mitten av den skummiga blandningen. Var redo med din färdigbryggda kaffekopp och tillsätt även den i mitten av den skummiga blandningen.
Nu ska det ha bildats tre lager i din Ca Phe Trung – den söta, skummiga blandningen i toppen och sedan ytterligare två lager med ditt starka kaffe och den kondenserade mjölken.
Drick med sugrör!
Receptet inspirerat av Homegrounds.co.
Ägglatte, "Bulletproof coffee" eller "yolk coffee"
Foto: Shutterstock / Africa Studio
Kärt barn har många namn. Inom keto- paleo och LCHF är ägg i kaffet långt ifrån en nyhet. Här varierar sorterna och kallas för ägglatte, "Bulletproof coffee", "Yolk coffee" – och det lite mer ocharmiga svenska namnet "Fettkaffe" (nej tack?).
Gemensamt för de olika dryckerna är att man tillsätter fett i sin dagliga kopp med kaffe, men det finns varianter med ägg i, och så här gör du!
Du behöver:
- 1 kopp kaffe
- 1 rått ägg
- 1 msk smör
- 1 msk kokosolja
Stavmixa ingredienserna tillsammans och häll upp det i en kopp. Drick som ett lite mer näringsberikat frukostalternativ!
Är äggkaffe nyttigt?
Ja, det är nyttigare än en vanlig kopp kaffe såvida du inte går på den indonesiska kaffedrinken. Men ägget i sig innehåller 7 gram protein – och det tackar vi inte nej till.
Är det verkligen okej att dricka rått ägg?
Nja. Jo – det viktiga är att du är säker på att ägget kommer från bra, hygieniska förhållanden. Det finns en viss, om än liten, risk att ägget innehåller salmonellabakterier. Men hönor som i övrigt är friska och får gå utomhus har en betydligt lägre risk för att bära på smittan. Det råa ägget innehåller dessutom fler antioxidanter än ett tillagat ägg, även om ägget ju inte blir fullkomligt rått om du blandar det med kokhett vatten.
Vadå “Traditional Swedish coffee”…?
Ja, många av oss undrar förstås varför det här kallas “Traditional Swedish coffee” när vi aldrig har hört talas om det. Men namnet har faktiskt en rimlig logik. Enligt historien kom det “svenska” äggkaffet till under den stora emigrationen till USA under 1800-talet. De svenska emigranterna blandade i rått ägg i sitt kokkaffe som ett knep för att göra kaffet mindre bittert, något som inte var ovanligt att göra med fiskskinn förr. Det är alltså inte ovanligt att ättlingar till svenska emigranter i USA känner till äggkaffet mycket väl, medan vi inbodda svenskar i Sverige inte känner till det.
Artikelfoto: Unsplash
Läs mer: