Vandringsleder i Skåne – fem tips

Vandringsleder i Skåne.
Vandringsleder i Skåne. - Foto: Canva
Dela på Pinterest
Sugen på att upptäcka det Skånska landskapet i sommar? Här är fem vandringsleder som passar alla!

Vill du semestra i Skåne i sommar och upptäcka vacker natur, samtidigt som du berikar kroppen med motion? Här är 5 tips på vandringsleder i Skåne som passar alla. 

1. Vandringsleder i Skåne – Österlen

Detta är en 19 mil lång vandringsled som börjar och slutar i Ystad. Österlenleden är uppdelad i tolv etapper och första halvan går nästan i vattenbrynet upp till Vitemölla, där den vänder in mot Ravlunda och Brösarps norra backar. Sedan vandrar du vidare söderut tillbaka mot Ystad. Längs med vandringen kommer du uppleva ett varierat landskap – lummiga bokskogar, vita stränder, nationalparker, vackra åsar och betesmarker. 

Vantalängtan – Alunbruket är en del av Österlenleden. Foto: Johan Hammar/Skåneleden.se

2. Vandringsleder i Skåne – Kullaleden

Kullaleden sträcker sig runt Kullahalvön från Helsingborg via Höganäs, Kullaberg och Arild. Leden är totalt 7 mil lång och erbjuder dig många olika upplevelser. Bland annat Helsingborgs stadskärna, landborgens vackra vyer över Öresund och Danmark, slottet Sofiero, Kullar Gunnarstorp och Krapperup, vita stränder och pittoreska samhällen som ligger längs med kusten. En perfekt vandringsled för dig som vill upptäcka mer än bara vacker natur.

Kullaleden. Foto: Kullaleden.se.

3. Vandringsleder i Skåne – Fulltofta 

Fulltofta är ett strövområde som finns mitt i Skåne. Här upplever du omväxlande djupa skogar, vida fälader med mäktiga ekar, bäckar, öppna gläntor och hagmarker. Dessutom finns det ett naturcentrum med café som du kan köpa en hemlagad lunch eller fika på. 

Fulltoftaleden. Foto: Johan Hammar/Skanskalandskap.se

4. Vandringsleder i Skåne – Mälarhusets strand 

Vill du uppleva vita stränder som knirrar under fötterna? Då är Mälarhusets strand något för dig! Mälarhuset består av vidsträckta stränder och dynlandskap som binder samman Borrby strand och Sandhammaren. 

Mälarhusets strand. Foto: Ledning/Tripadvisor.

5. Vandringsleder i Skåne – Skrylleslingen

Skrylleslingan sträcker sig 15 km genom bokskogar, fäladsmarker och rullstensåsar. Skrylleslingan är perfekt för dig som vill uppleva märkbara utsikter och de små örterna. Dessutom finns det ett stenbrott som du kan ta en en paus för fika eller varför inte ta ett bad? 

Stenbrottet i Skrylleslingan. Foto: Utisyd.

Gilla oss på Facebook!

Läs mer: 

6 roliga saker du och dina vänner borde göra i sommar