Resa med nationellt ID-kort i Europa – så fungerar det

Resa med nationellt ID-kort i Europa – så fungerar det. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Här kan du ta del av information om att resa med nationellt ID-kort. Läs mer här!

Att resa inom Europa har aldrig varit enklare tack vare avtalet om passfri rörlighet mellan Schengenländerna. För EU-medborgare kan ett nationellt ID-kort ofta användas som ett alternativ till pass vid resor inom EU och Schengenområdet. Här är allt du behöver veta om att resa med ditt nationella ID-kort i Europa.

Var kan jag resa med mitt nationella ID-kort?

Som EU-medborgare kan du resa till alla EU-länder och EES-länder (Island, Liechtenstein och Norge) samt Schweiz med ditt nationella ID-kort. Observera att detta inte inkluderar Storbritannien, eftersom de lämnade EU 2020.

Är det alltid tillräckligt med ett nationellt ID-kort?

För de flesta resor inom EU, EES och Schweiz är ett nationellt ID-kort tillräckligt. Men vissa länder utanför dessa områden accepterar också EU-nationella ID-kort för korta vistelser, till exempel Montenegro och Serbien. För längre vistelser eller resor utanför dessa länder, behöver du oftast ett pass.

Vad behöver jag tänka på när jag reser med mitt nationella ID-kort?

Även om ett nationellt ID-kort gör resandet lättare, finns det några saker du bör tänka på:

  • Giltighet: Ditt ID-kort måste vara giltigt för hela din vistelse. Kontrollera utgångsdatumet innan du reser.
  • Barn behöver eget ID-kort: Även barn behöver eget ID-kort eller pass för att resa inom EU.
  • Extrakontroller: Trots att Schengenavtalet har avskaffat rutinmässiga gränskontroller, kan du fortfarande bli ombedd att visa ID. Håll ditt ID-kort till hands när du reser.

Resor utanför Schengenområdet: Om du reser till länder utanför Schengenområdet, inklusive vissa EU-länder som Irland och Cypern, behöver du fortfarande ett pass.

Att resa med ett nationellt ID-kort i Europa kan vara ett bekvämt alternativ till att använda ett pass, särskilt för resor inom Schengenområdet. Men kom ihåg att det alltid är viktigt att kontrollera inresekraven för ditt resmål innan du reser.

Läs mer:Resa inom EU utan pass – här är allt du behöver veta