Från vardagsrum till gym — 10 tips till hemmagymmet!

träna-hemma
Yogamatta och kettlebell är två träningsredskap som passar bra till hemmagymmet. Foto: Shutterstock/ SUPREEYA-ANON - Foto: SUPREEYA-ANON/Shutterstock
Dela på Pinterest
Gummiband, löpband, träningscykel, yogamatta… Känns det jobbigt redan innan du börjat? Den bästa träningen är den som blir av. Läs vår guide och bli inspirerad till hur du enkelt fixar allt du behöver till hemmagymmet.

I denna artikel förekommer det kommersiella länkar

Hemmagym: Hållningstränare

En hållningstränare är kanske inte det första man tänker på när man tänker hemmagym, men det kanske är just till hemmagymmet som det här redskapet blir extra viktigt. Rätt hållning vid träning är en förutsättning för att du ska få ut det mesta av dina övningar och för att kunna genomföra dem på ett säkert och korrekt sätt. 

Hemmagym: Gummiband

Ett praktiskt och mångsidigt redskap som är perfekt för hemmaträning. Träningsbandet är inte bara bra när du vill träna styrka, rörlighet och kondition — det passar också bra till uppvärmning, återhämtning och stretching. Banden finns i flera olika nivåer. 

Hemmagym: Yogamatta

Yogamatta, träningsmatta, gymmatta — kärt barn har många namn. Det är en central del i många hemmaövningar och lite av ett måste, både för yogapasset och när du ska träna hemma. Skona dina knän och säg hejdå till att svetta ned golvet. Den här blir din för 999 kronor.

Hemmagym: Hopprep

Hoppa hopprep är en effektiv och rolig träningsform. Med ett hopprep har du alltid nära till träningen och det är ett bra sätt att förbättra både kondition och balans. Det är smidigt och tar inte mycket plats vilket är perfekt för dig som har begränsad yta att förvara dina träningssaker på.

Hemmagym: Kettlebell

Det här är en av alla de varianter som finns av fria vikter. Kettlebellen är kanonkulan med handtag som syns på i princip alla gym. Välj en vikt som passar dig och träna hela kroppen. Finns att köpa här för 219 kronor.

Hemmagym: Träningspall

Stepbrädan, som det också kallas, är flexibel och gör det möjligt att träna flera olika muskler genom många övningar. Ett väldigt uppskattat träningsredskap som är ett bra komplement till hemmagymmet. Endast fantasin sätter gränser. Den här blir din för 549 kronor.

Hemmagym: Skivstång

Tack vare sitt mångsidiga användningsområde står skivstången högt upp på listan för många hemmagymmare — en del säger att det är allt du behöver. Med en skivstång kan du göra mängder av övningar, fokusera på alla muskler och forma kroppen. Köp här för 649 kronor.

Hemmagym: Balansboll

Det ultimata träningsredskapet för styrka, balans och bålstabilitet. Träningsbollen ger dig obegränsat med träningsmöjligheter som kan stärka hela din kropp. Om du vill maxa användningen kan du även använda den som en stol, så stärker du samtidigt både ryggen och magen. Klicka hem för 349 kronor.

Hemmagym: Träningscykel

Tiden räcker inte alltid till och det kan vara svårt att få till hemmaträningen. Den här träningscykeln är toppen för dig som vill kunna kombinera träning och jobb (eller datorspel). Det hälsosamma sättet att sitta helt enkelt! Finns att köpa här för 4 995 kronor.

Hemmagym: Löpband

Med ett löpband blir ursäkterna till att inte ta en löptur ogiltiga. Oavsett väder och årstid passar löpbandet till såväl distanslöpning som intervallträning eller promenader. Den här blir din för 8 490 kronor.

Träna med kroppen som redskap

Du behöver inte ha en viss utrustning för att ha ett lyckat träningspass hemma. Mycket kan du göra med hjälp av din kropp. Även din inredning kan vara ditt redskap. Så om du inte är riktigt redo att lägga ned pengar på träningsredskap än och vill testa på rutinen först kan du börja med att köra kroppsviktsövningar. Det råder delade meningar kring vad som är bäst — traditionell styrketräning eller kroppsviktsträning. Beroende på vad ditt mål är med träningen blir svaret på den frågan inte alltid detsamma. Det ena behöver inte utesluta det andra så ett tips är att variera.

Läs mer: Malin har blivit råstark utan ett gym: "Älskar att träna med kroppsvikt"

Skapa ditt egna träningsschema - BRAK

Det kan vara svårt att veta hur man kommer igång och börjar träna, speciellt när man ska göra det hemma. Med ett träningsschema får du lättare en rutin på din träning. BRAK är en 10-15 minuters morgonrutin från lumpen som står för buk, rygg, axlar och knän och representerar kroppens stora muskelgrupper. Passen kan se olika ut och du kan enkelt utveckla och anpassa dem för dig och dina mål. Passen byggs kring övningar som går att genomföra var som helst och när som helst. 

Övningar som kan ingå i ett BRAK-pass:

  • Benböj
  • Push ups
  • Back ups
  • Sit ups
  • Plankan
  • Upphopp

Läs också: Bästa prylarna för att träna hemma under corona