Bästa träningsklockan för dig – här är våra favoriter

Sportklockan tar träningen till nästa nivå. - Foto: Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
En träningsklocka är som en egen personlig tränare, som kan ta din hälsa och prestation till nya nivåer. Här listar vi aktivitetsarmband och sportklockor för dina behov.

 I denna artikel förekommer det kommersiella länkar.

Kärt barn har många namn; träningsklocka, pulsklocka, aktivitetsarmband, löparklocka eller sportklocka? Oavsett vad du väljer att kalla den och oberoende av om du identifierar dig som motionär eller elitidrottare, så kan en bra träningsklocka ta din träning till en ny nivå. Att sätta upp mätbara mål och kunna följa din utveckling kommer att göra din träning både roligare och mer effektiv.

Hjälper dig att utvecklas

En träningsklocka kan fungera nästan som en personlig tränare, som ger pepp, motivation och den där extra växeln. Pulsklockan registrerar fakta om hur du utvecklas i dina fysiska prestationer.

Klockor för den lite snävare budgeten:

Fitbit Charge 4 

Detta snygga, vattentåliga träningsarmband är fullt av funktioner som ger dig bättre koll på din träning och din kropp – inbyggd GPS, Active Zone Minutes, nya träningslägen och sömnregistrering. Med Fitbit Pay och upp till 7 dagars batteritid får du mer frihet i vardagen och mer inspiration till att nå dina träningsmål. Kostar 1190kr.

Garmin Forerunner 45S 

Garmin Forerunner 45S är en liten, lätt och kompakt löparklocka med alla funktioner du behöver. Klockan är utrustad med en optisk sensor som mäter pulsen vid handleden dygnet runt, så att du kan springa utan rem. En perfekt träningsklocka för dig som vill ha full kontroll över allt ifrån träning till kaloriintag och sömn. Denna löparklocka kostar 1690kr.

Amazfit GTS 2

Amazfit GTS 2 är en klocka där stil möter hälsa. Den läckra designen gör det roligt att bära klockan, samtidigt som den erbjuder aktivitetsspårning dygnet runt. Den vattentäta klockan passar för aktiviteter i alla väderlekar. Amazfit GTS 2 kostar 1890kr.

Medelprisklockor:

Garmin Forerunner 245

Garmin Forerunner 245 med inbyggda sportappar mäter hur ditt hjärta arbetar under aktiviteter till och med under vatten. Du kan ta emot mail, sms och andra aviseringar direkt i klockan. När du registrerar din träning får relevant statistik som inkluderar tempo, distans och intervaller. Denna träningspartner kostar 2490kr.

XIAOMI Amazfit Zepp E Circle Polar 

Nya Zepp E Circle är en snygg och minimalistisk vardagsklocka och samtidigt ett smart och funktionellt träningsarmband. Klockan är utrustad med 11 träningslägen, AMOLED-skärm, är vattentålig upp till 50m (5 BAR). Klockan har en batteritid på 7 dagar, kostar 2490kr och kan köpas här.

Fitbit Sense

Fitbit Sense är en smartwatch med hög kvalitet och modern design. Med genomtänkt hälsofokus hjälper denna aktivitetsklocka dig att lära känna din kropp ta dig mot ökat välbefinnande. Fitbit Sense finns att köpa här för 3490kr.

Garmin Instinct Solar

Garmin Instinct Solar är en uthållig sportklocka med ett batteri som laddas av solen.En robust fritidsklocka med GPS, solenergiladdning och inbyggd pulsmätning m.m. Vikt 52 gram. Denna träningsklocka är konstruerad för att tåla de tuffaste miljöerna och de längsta turerna. Klockan kostar 3759kr här.

Garmin Fenix 7S 

Garmin Fenix 5S Plus är klockan för  idrottande utomhusäventyrare som vill ha slå sina personliga träningsrekord och samtidigt ha möjlighet att bära med sig kartor och musik. En tålig klocka med ruttdragningsbara kartor i färg, pulsmätning vid handleden och plats för upp till 500 låtar. Priset är 6490kr och den finns att köpa här.

Apple Watch Series 6 GPS

Apple Watch Series 6 har en sensor och app som gör det möjligt att mäta syremättnaden i blodet. Du kan även ta ett EKG från handleden, se dina fitnessdata, få hjälp att skaffa regelbundna sovvanor och hålla koll på din sömnkvalité och svara på samtal och meddelanden direkt från klockan. En aktivitetsklocka för den som vill leva ett aktivt, hälsosamt och uppkopplat liv. Klockan blir din för 4890kr.

*Apple Watch Series 6 kräver en iPhone 6s eller senare med iOS14 eller senare.

Klockor i den högre prisklassen:

Garmin Fenix 6X Pro 

Garmin Fenix 6X Pro är en multisportklocka för alla typer av aktiviteter. För skidåkare finns förinlästa kartor över 2000 skidorter. Även löpare, cyklister, golfare och simmare kan ladda ner kartor direkt i denna prisvärda träningsklocka. Priset är 7290kr här.

Apple Watch Series 6 GPS + Cellular

Apple Watch Series 6 har en sensor och app som gör det möjligt att mäta syremättnaden i blodet. Du kan även ta ett EKG från handleden, se dina fitnessdata, få hjälp att skaffa regelbundna sovvanor och hålla koll på din sömnkvalité och svara på samtal och meddelanden direkt från klockan. En aktivitetsklocka för den som vill leva ett aktivt, hälsosamt och uppkopplat liv. Skillnaden på denna klocka och den utan cellular-funktionen är att denna har sin egen mobil uppkoppling. Du kan alltså lämna mobilen hemma under träningsrundan. Köp din Apple Watch Series 6 GPS + Cellular för 8890kr här.

*Apple Watch Series 6 kräver en iPhone 6s eller senare med iOS14 eller senare.

Garmin Tactix Delta Sapphire

Garmin Tactix Delta Sapphire är en förstklassig robust smartwatch med GPS, framtagen för att uppfylla militärens höga standarder (MIL-STD-810). Med funktioner som kartor, musik och smartaviseringar och speciella taktiska funktioner kan du lita på Tactix Delta till 100%, både i din vardag och under dina äventyr. Här kan du köpa din Garmin Tactix Delta Sapphire för 9400kr.

Varför ska man ha en aktivitetsklocka?

Helt enkelt för att hålla koll på sin hälsa och sina prestationer. Du måste inte ens träna regelbundet för att ha nytta av en pulsklocka. Du kan använda den för att få koll på din söm och återhämtning, identifiera saker i livet som gör dig extra stressad osv. Vill du använda den i träningssamsanhang så kan det vara för att det är kul att regga din utveckling, eller för att ha tillgång till kartor och musik. En sportklocka kan ge extra pepp och motivation, eller vara ett verktyg för att lära känna din kropp bättre och få fördjupad förståelse för hur den fungerar.

Träningsklockans vanligaste funktioner

Det finns en bred variation på marknaden och många aktivitetsklockor har sina egna unika funktioner. De allra enklaste klockorna läser endast av pulsen. De flesta vill dock åtminstone ha en GPS så att man kan läsa av vart, hur långt och i vilken hastighet man har förflyttat sig under sin träning. En annan grundläggande funktion är om klockan är vattentät. Det kan vara att rekommendera även om man inte kommer att använda sin kocka till vattensport, eftersom det kan vara bra att den tål regn och svett utan att bli fuktskadad. Många pulsklockor går också att koppla ihop med en smartphone och därigenom ge tillgång till en rad träningsappar som kan underlätta om du vill regga din träning för att kunna se tillbaka på din utveckling. Det blir allt vanligare att träningsklockor också har egna träningsappar som ingår.

 Vilken träningsklocka ska du välja?

Har du aldrig ägt en aktivitetsklocka förut så kan det såklart vara svårt att välja. Bästa tipset är att noggrant läsa igenom och jämföra produktbeskrivningar och funktionslistor så att du väljer en klocka som fyller dina individuella syften. Fundera över hur du tränar och vilka värden som är viktiga för dig att kunna mäta. Det finns gott om bäst-i-testartiklar och recensioner att läsa på nätet. Ofta går det att jämföra olika träningsklockor genom att ställa dem mot varandra hos återförsäljarna.

Läs också: Veckans köp: Bästa prylarna för att träna hemma under corona

Av: Sofie Tallberg

Artikelbild: Leon idKos / Shutterstock