Jobbar man på midsommarafton? Vi reder ut om man är ledig eller ej!

Jobbar man på midsommarafton? Vi reder ut om man är ledig eller ej!
Jobbar man på midsommarafton? Vi reder ut om man är ledig eller ej. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Jobbar på midsommarafton? Du är inte ensam om att ställa frågan, vi har tagit reda på vad som gäller!

Är man ledig eller jobbar man på midsommarafton?

När sommaren sveper in över Sverige och midsommar står för dörren, börjar en specifik fråga dyka upp hos många svenskar: "Jobbar man på midsommarafton?" Denna fråga kommer sig naturligt då midsommar är en älskad tradition i Sverige, fylld med blomsterkransar, dans runt midsommarstången, sill och snaps.

Det korta svaret är: Det varierar.

Midsommarafton en "halv helgdag"

Midsommarafton har en särställning på arbetsmarknaden och betraktas ofta som en "halv helgdag". Det innebär att även om det inte är en officiell helgdag, ser många arbetsgivare till att deras anställda får ledigt, givet midsommarfirandets betydelse i svensk kultur.

Varierar beroende på arbetsplats

Om du känner dig osäker på om du ska arbeta på midsommarafton bör du rådfråga din arbetsgivare eller granska ditt anställningsavtal. Huruvida du arbetar eller inte kan variera beroende på din arbetsplats och den specifika sektorn du jobbar inom.

Midsommar är Ingen officiell helgdag, men...

Midsommarafton är inte officiellt en "röd dag" eller allmän helgdag i Sverige, vilket midsommardagen däremot är. Trots detta tar många svenskar ledigt på midsommarafton för att kunna delta i festligheterna som brukar starta redan då.

Även om många är lediga och firar midsommar så är det inte en ledig dag för alla. Därför är det viktigt att du klargör detta i förväg för att kunna planera din midsommar på bästa sätt.

Lästips: Checklista till midsommarafton

Lästips:Vad kan man göra ensam på midsommar? 10 tips