Därför ska du aldrig slänga ett par jeans

Dina jeans påverkar klimatet – därför bör du inte slänga dem. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Shopping är kul och framförallt att uppdatera höstgarderoben med nya plagg. Vi är ständigt på jakt efter de perfekta jeansen men efter att läst vilken miljöpåverkan tillverkningen av jeans har är vi inte så säkra längre.

I ett pressmeddelande delade Myrorna, Sveriges största butikskedja för second hand-varor, med sig av saker som händer när vi handlar ett par nya jeans och hur tillverkningen går till. Och det som händer när ett par jeans tillverkas, är för oss, stora anledningar till varför vi varken vill införskaffa nya jeans eller slänga ett par slitna som hänger i garderoben.

70 procent av ett plaggs klimatpåverkan sker under produktionen. Bildkälla: Unsplash

När ett par jeans tillverkas sker 70 procent av plaggets klimatpåverkan under själva produktionen. Det går även åt 11 000 liter rent sötvatten och 1,9 kilo kemikalier, tänk då på hur mycket det dagligen går åt när tusentals jeans tillverkas. 

11 000 liter vatten, för ett par jeans, motsvarar väldigt mycket. Det är nämligen lika mycket som för att fylla 70 badkar, släcka törsten hos en mindre svensk kommun eller dricksvatten till en person i hela tio år. Därför uppmanar nu Myrorna alla till att räkna på hur mycket vatten och klimatpåverkan ens nyproducerade jeans motsvarar.

Det är viktigt som konsument att ha i åtanke hur mycket vårt klimat påverkas av klädtillverkningen. Bildkälla: Unsplash

– Om man ställer den här typen av siffror i relation till sin egen garderob blir det ofta väldigt konkret och lättare att göra bra val. Vi vill därför uppmana konsumenter att räkna sina nyproducerade jeans och se hur mycket vatten det motsvarar. Fyra par jeans i garderoben motsvarar exempelvis 44 000 liter, säger Ninna Adler, hållbarhetskommunikatör på Myrorna, i ett pressmeddelande. 

Istället för att slänga dina välanvända jeans och köpa nya bör du handla begagnande, lära dig att lappa och laga, designa om och skänka de jeansen du har.

Läs mer:

Happy Socks släpper en ny kollektion – hyllar den stilmedvetna kvinnan