Kläderna du bör slänga när du rensar garderoben

- Foto: Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Kan du inte öppna garderobsdörren utan att plagg efter plagg faller ut? Då kan det vara dags för att rensa ut bland kläderna. Här är plaggen som du borde slänga och behålla.

1. Obekväma skor som du aldrig använder

Det är tråkigt när man har lagt mycket pengar på ett par skor som man trodde skulle bli bekväma efter några dagar men som sex månader senare fortfarande ger dig skoskav. Just därför borde du göra dig av med skorna hur mycket det än tar emot. 

2. Dubbletter av jeans

Hur många bootcut- och högmidjade jeans behöver du egentligen i garderoben? Skänk jeansen som du har dubbletter av (det gäller alla plagg), du behöver inte ha fyra likadana svarta jeans eller tre stycken i samma nyans. Införskaffa istället ett par av varje sort och slit ut dem innan du köper ett nytt par.

3. Slitna underkläder

Har du urtvättade trosor, håliga strumpor och obekväma behåar i din garderob? Släng dem med en gång. Vi vet om att det är en sådan sak man tänker "jag ska bara använda dem nu, sedan slänger jag dem". Men ibland når de aldrig papperskorgen. Skrota allt som inte ser så fräscht ut och köp nytt, även om det ibland kan vara tråkiga pengar.

4. Plagg du inte haft på dig på flera månader

Ibland köper vi plagg som vi tror att vi verkligen behöver. Men hur mycket behövde vi egentligen det snygga och glittriga festlinnet? Eller hur många gånger har vi haft användning för den färgglada och mönstrade blusen?  De plagg som du alltid tänker att du ska använda en dag, men som du aldrig gör – skänk det. Om du inte har använt det på tre månader så kommer du inte göra det nästa vecka i heller.

5. Kläder som tappat passformen

Obekväma jeans som blivit för små eller en topp som ramlar ner från axeln är varken skönt eller kul. Därför bör du göra dig av med de plagg som helt har tappat passformen, eller som kanske aldrig hade rätt storlek. Ibland köper vi en topp eller ett par byxor bara för att det är den sista som är kvar och vi tycker om det alldeles för mycket. De första veckorna älskar vi plagget men innerst inne har vi insett att de inte alls var smickrande på oss.

6. Jeans som har alldeles för stora hål

Innan ni tror att det är en gamling som har skrivit denna punkten så måste jag förklara vad jag menar. Tro det eller ej, men ibland hittar vi jeans som redan har hål i sig, och som med många plagg blir de slitna och likaså blir jeansen. Så när hålen i dina byxor är alldeles för stora (och kalla!) så kan det vara bra att ge bort dem.

7. Plagg som du alltid måste rätta till

Vi alla har plagg som vi ständigt måste gå och rätta till, som vi inte kan ta ett steg i utan att behöva justera det. Tyvärr är chansen att vi ska trivas i dem väldigt liten, så därför borde du göra av med dem och satsa på att hitta plagg som du trivs i. Kom ihåg känslan du har när du känner dig bekväm i en outfit, den känslan ska du ha varje dag!

Och på tal om det här med att slänga kläder. Vi uppmanar er till att skänka kläderna istället för att slänga dem i en stor sopsäck som sedan hamnar i en container. Se i videon nedan vad som händer om du slänger ett par jeans och vad det har för påverkan på miljön. 

Mer:

Modette utser de bästa produkterna du måste ha vintern 2018/19

Här är trendplaggen du behöver i höst – för en stilsäker garderob