Hatten gör comeback: Därför älskar vi baskern vintern 2020

Traditionellt franskt basplagg, en målares uniform eller en symbol för revolution? Baskern är ett modeplagg med djup historia! - Foto: Foto: Creative Lab/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Baskern är en av de kanske hetaste microtrenderna inom mode år 2020. Här reder vi ut varför den älskade huvudbonaden gör comeback.

Traditionellt franskt modeplagg, en målares uniform eller en symbol för revolution? Baskern är ett modeplagg med djup historia!

Baskerns historia

Under 1500-talet och 1600-talet bar jordbrukare och konstnärer baskern. Vid den här tiden hade huvudbonaden inte ens fått sitt officiella namn än. Det var bara en mjuk hatt som var tillverkad i filt. Filt var ett billigt material och just konstnärer tillhörde den ekonomiska bottenklassen. 

Under tidigt 1900-tal i Frankrike blev baskern en viktig del av den chica fransyskans garderob. Tidens konstnärer ansågs nu vara bohemiska, romantiska och kreativa – allt det som det franska modet eftersträvar. Den chica baskern blev ett franskt modeplagg att räkna med. 

Vill du shoppa vinterns trendigaste hatt? Här listar vi 11 av våra favoriter som finns att köpa just nu!

Modevärlden bekräftar trenden

Modellen och aktivisten Adwoa Aboah bar en basker på omslaget till brittiska Vogues septembernummer, vilket också är känt som modets viktigaste publikation eftersom det markerar starten på modeåret efter sommaren. Stora modehus såsom Chanel, Dior och Burberry bekräftar trenden genom att släppa trendiga versioner av baskern. 

Foto: eversummerphoto/Shutterstock.com

2000-talet är tillbaka

Vad är då anledningen till baskerns återkomst på modescenen? Visst finns det ett samband mellan premiären av Netflix populära serie Emily in Paris och baskerns popularitet, men det kanske inte är hela förklaringen. Modevärlden spår att 2000-talet är tillbaka. Med den övergripande trenden återser vi också basplagg från den perioden. Under 00-talet såg vi stjärnor som Christina Aguilera, Paris Hilton, Beyoncé Knowles, Britney Spears och Jennifer Lopez inkludera baskern i sina trendiga outfits. Minns du baskern som Julia Roberts bar i Notting Hill? Kanalisera hennes karaktär och du är garanterad en trendig outfit i vinter.

Foto: Creative Lab/Shutterstock.com

Ett politiskt statement

Baskern är mer än bara en hatt - det är en symbol för styrka, uniform och revolution. Europeiska och amerikanska soldater bar hatten under andra världskriget. Kanske just för att hatten är tillverkad i så billigt material, vilket gör den lätt att massproducera för stora arméer. Under efterkrigstiden (och än i dag) gjorde sig frihetskämpen Che Guevara känt associerad med baskern. 

Men efter Che Guevaras har baskerns gjort sig känd som en uniform för Svarta Pantrarna (Black Panther Party, BPP) som var en amerikansk socialistisk organisation. Organisationen grundades under 60-talet och arbetade för svartas rättigheter. Medlemmarnas uniform var en läderjacka och en svart basker. Just baskern var en referens till soldaterna vid frontlinjen. Hatten förstärktes som en symbol för aktivism och revolution. 

Kanske är det Black Lives Matters-rörelsen och dess upprop under 2020 som åter bidragit till baskerns popularitet? Oavsett om du väljer att bära baskern för att göra ett politiskt statement, ett fashion statement eller kanske bara för att du älskar hatten – så gör du helt rätt i att investera i vinterns hetaste huvudbonad!


Källa: The Guardian