Oscar Zia om Musikhjälpen: "Elektrisk stämning"

Oscar Zia om "Musikhjälpen": Elektrisk stämning
Musikhjälpen 2023 sänds 11-17 december. - Foto: ADAM IHSE / TT, Claudio Bresciani / TT
Dela på Pinterest
Nervös och pirrig kliver Oscar Zia in i glasburen för tredje året i rad. – "Musikhjälpen" är att vara tittarnas och lyssnarnas förlängda arm och varje gång är det lika speciellt, säger han.

Oscar Zia leder årets upplaga av "Musikhjälpen" tillsammans med Sofia Dalén och Linnea Wikblad. Även om de två sistnämnda är debutanter är han inte speciellt orolig.

– De båda är redan extremt rutinerade programledare. Det riktigt användbara tipset jag har gett dem inför veckan är att ta med "noise cancelling"-hörlurar till när de ska sova.

Hur kommer årets "Musikhjälpen" att skilja sig från tidigare år? Oscar Zia tror att det tuffa ekonomiska läget kanske kan hindra människor från att skänka pengar.

– Man kan engagera sig på olika sätt. Hela den här veckan är till för att man ska lära sig något nytt och sätta ljus på historier och människor som man kanske inte hör så mycket om annars.

TT: Vi lever i en tid präglad av krig och ett spänt debattklimat. Är ni oroliga för demonstrationer eller andra protestaktioner under sändningens gång?

– "Musikhjälpen" är till för alla. Man får lov att vara sig själv och tycka vad man vill, men jag hoppas att man använder det här formatet till att engagera sig och hjälpa andra människor, säger han.

Klockan 20 på måndagskvällen kliver trion in i glasburen. Peppade och förväntansfulla med förhoppningen om att så många som möjligt vill engagera sig i årets tema "Ingen ska behöva dö av hunger".

– Det är en elektrisk stämning här i produktionen och i Växjö. Vi hoppas att alla vill vara med oss. Hur man är med spelar inte oss någon roll, men vi behöver alla där ute i både stöd och engagemang.

Programmet sänds mellan 11 och 17 december.