Eric Saade slår tillbaka mot Eurovision-kritiken: "Rasism"

Eric Saade slår tillbaka mot kritiken: "Rasism"
Eric Saade. - Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT
Dela på Pinterest
Att kalla palestinasjalen för en politisk symbol är rasism, menar Eric Saade. Han slår nu tillbaka mot kritiken efter att han burit sjalen runt handleden under tisdagens framträdande vid Eurovision Song Contest.

Det var under öppningsnumret i den första semifinalen i Eurovision Song Contest som Eric Saade bar en palestinasjal runt handleden. Detta trots att tävlingen har som policy att vara strikt opolitisk och flaggor från länder som inte tävlar är inte tillåtet.

"Den sjalen fick jag av min pappa som liten grabb, för att aldrig glömma var familjen kommer ifrån. Då visste jag inte att den en dag skulle kallas 'politisk symbol'. Det är som att kalla Dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism", skriver Saade i ett sms till SVT.

"Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem. Jag säger som årets ESC-slogan: United by music", skriver han vidare.

Tilltaget väckte kritik från både SVT och Eurovisionarrangören EBU.

"Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet", sade Ebba Adielsson exekutiv producent i en kommentar till TT.

Även arrangören EBU beklagade händelsen.

"Eurovison Song Contest är en liveshow. Alla som uppträder är väl medvetna om reglerna i tävlingen och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med reglerna om att vara neutral", uppgav EBU i en kommentar till Expressen.