Malin Åkerman och Petra Mede programleder Eurovision 2024

Malin Åkerman och Petra Mede programleder Eurovision Song Contest 2024! - Foto: Mikaela Landestrom/TT, Jessica Gow/TT
Dela på Pinterest
Hollywoodstjärnan Malin Åkerman och komikern Petra Mede leder årets Eurovision Song Contest. – Det är rena drömmen, lika stort som fotbolls-VM, säger Malin Åkerman.

Petra Mede programleder Eurovision 2024

Petra Mede har varit programledare för Eurovision Song Contest två gånger tidigare: först ensam 2013 och sedan tillsammans med Måns Zelmerlöw 2016. Den senaste gången hyllades programledarduon stort av den internationella pressen, och mellanakten "Love love peace peace" har blivit näst intill legendarisk i Eurovisionkretsar.

TT: Hur går man vidare efter det?

– Vilket kamikazeuppdrag det är! säger Petra Mede, och fortsätter:

– Det är så roligt att man vill bara vara med. Jag tänker att nu gör jag och Malin det här, det är inget som ska jämföras. Vi ska stå på egna ben och göra någonting unikt.

Malin Åkerman programleder Eurovision 2024

Malin Åkerman är främst verksam i Hollywood, men har på senare år synts i de svenska, Edward af Sillén-regisserade filmerna "En del av mitt hjärta" och "Ett sista race". Af Sillén har tidigare stått för manus till Eurovision 2013 och 2016, och det var han som drog in Malin Åkerman i årets upplaga.

Åkerman är uppvuxen i Kanada, men har stark koppling till den svenska kulturen tack vare sina svenska föräldrar.

– Det är klart att jag kommer ihåg musiken som spelades i Eurovision, det var alltid snack om det, säger hon.

Repeterar inför Eurovision på zoom

Hur årets Eurovisionledarskap läggs upp är inte klart än, men det är trots allt 50 år sedan Abba vann med "Waterloo".

– Jag tänker att det, utan att säga för mycket, vore kul att minnas lite och ta ett grepp om alla de här 50 åren som Sverige har varit framstående i Eurovision, säger Petra Mede.

Det finns en del logistiska utmaningar inför tävlingen i maj: Malin Åkerman bor inte bara i ett annat land, utan även i en annan tidszon än Petra Mede och Edward af Sillén.

– Vi kommer att prata mycket på zoom med Edward, eftersom vi är långt ifrån varandra. Jag landar några dagar innan vi kör hela tjofrängen. Det blir en utmaning att hinna se hur det ser ut och känna mig trygg med alla "surroundings". Men det är ingenting man inte har gjort förut, säger Malin Åkerman.

TT: Just nu sker konflikter i och utanför Europa. Kommer det att tas in i programmet på något sätt?

– Det är en så stor fråga, så för Malin och mig som programledare är det ingenting vi kan greppa. Vi får hänvisa till EBU och Sveriges Television där. Sedan är man som människa oerhört berörd av det tillstånd som världen är i, verkligen, säger Petra Mede.