Marcus & Martinus vinner Melodifestivalen 2024

Vinnarna i "Melodifestivalen" 2024! - Foto: Claudio Bresciani/TT , Christine Olsson/TT
Dela på Pinterest
Det blev en historisk kväll i Melodifestivalen. För första gången ska en utländsk grupp representera Sverige i Eurovision Song Contest. Marcus & Martinus får vifta med den blågula flaggan i Malmö i maj. – Jag har aldrig haft en sån här känsla förr. Alltså, jag är så glad. Tusen, tusen tack Sverige för att ni röstade, säger Martinus.

Den 12 juli tar Norges hotellkung Petter Stordalen över och byter namn på Friends arena eftersom han har köpt rättigheterna till att döpa om Sveriges nationalstadion för herrfotboll.

Men redan nu kan man säga att den norska flaggan vajar över arenan utanför Stockholm där finalen i Melodifestivalen arrangerades, sedan Marcus & Martinus skrivit historia. Och det var egentligen aldrig spännande.

Ledde i halvtid

Redan "i halvtid" ledde tvillingduon stort efter att fått sex tolvpoängare från de åtta internationella jurygrupperna.

– Vi var ju lite osäkra. Det var otroligt mycket bra artister här i dag. Men att vi får den supporten från Sverige, det är så fantastiskt. Och vi har jobbat så otroligt hårt, säger Marcus Gunnarsen.

Duon vann överlägset. Till slut fick de 177 poäng, hela 73 poäng före Medina som blev tvåa med "Que sera". Smash Into Pieces tog tredjeplatsen med "Heroes are calling".

Utländska medborgare har tidigare funnits med i ett par av de segrande bidragen, men aldrig förut har en helt utländsk grupp eller artist vunnit.

Och frågan om tv-tittarna var beredda att skicka en norsk duo som Sveriges representant till Eurovision Song Contest i Malmö fick ett klart och rungade svar: ja!

Det var andra gången Marcus & Martinus tävlade i den svenska Melodifestivalen. I fjol kom de tvåa i finalen med "Air".

Allsång

Finalprogrammet började med allsång, samlade som under inspelningen av "We are the world" stod finalartisterna i en studio och sjöng gemensamt "Tattoo", låten som vann Eurovision Song Contest i fjol.

Även mellanakten bjöd på allsång. Komikern Björn Gustafsson hade samlat ett stjärngäng till ett "pojkband", Björnzone, bestånde av tio artister, bland annat Måns Zelmerlöw, Victor Leksell, Casper Janebrink och Loa Falkman.

Marcus & Martinus behöver inte åka långt efter sin seger. Eurovision Song Contest avgörs den 7–11 maj i Malmö.