Filip Lamprecht om ätstörningen – ärliga orden om tuffa tiden

Filip Lamprecht talar ut om ätstörningen
Filip Lamprecht talar ut om ätstörningen - Foto: STELLA Pictures/Patrik Österberg, TV4
Dela på Pinterest
Filip Lamprecht är aktuell i Sveriges Mästerkock VIP men jobbar också som modell. Nu berättar han om ätstörningen och hur branschen påverkat hans syn på mat.

Tv-profilen Filip Lamprecht, 27, har blivit riktigt folklig de senaste åren, mycket på grund av hans många tv-framträdanden. Han har briljerat i bland annat  ”Fångarna på fortet” och ”Förrädarna” men också kammat hem vinsten i ”Hela kändis-Sverige bakar” då han tävlade med friidrottaren Michel Tornéus, samt i ”Let's dance” 2021 där han tävlade tillsammans med sin nuvarande flickvän Linn Hegdal. Just nu är Filip högaktuell i ”Sveriges mästerkock VIP”. 

Men han syns inte bara i tv-rutan. Han jobbar även en del som modell. Den senaste tiden har han dock dragit ner på antalet modelljobb, delvis för att han inte uppskattar den utseendehets som råder inom industrin och i samhället i stort. 

Läs mer: Följarnas jubel – efter bilden på Filip Lamprecht och Linn Hegdal

Filip Lamprecht om varför han dragit ner på modellandet  

När Filip Lamprecht tillsammans med sin mamma Kristin Kaspersen, 54, gästade tv-programmet ”Renées brygga” som sändes under vintern 2024, säger han ifrån mot de förväntningar som finns på hur en kropp ska se ut:

– Tyvärr är det ju så att stereotypen är att man ska se ut på ett visst sett. Det är nog därför också som jag har minskat antalet modelljobb som jag gör för det är inte ett rimligt snack och rimliga förväntningar och den pressen man sätter på hur man ska se ut och inte se ut. Man pratar om det på ett dåligt sätt, säger Filip i programmet. 


Kristin Kaspersen talar ut om ätstörningen 

Kristin Kaspersen har också tidigare lidit av ätstörningsproblematik och har pratat öppet om den tuffa tiden. I podcasten "Not Fanny anymore", som drivs av make up-artisten Fanny Lagerwall och programledaren Jessica Almenäs berättade hon om hur hennes relation till mat såg ut under den tiden. 

– Jag hade ju självsvält, att jag inte åt. Det var det enda jag kunde kontrollera, allt annat var kaos i livet. Så det jag kunde kontrollera var maten. Jag kände mig lättare. Allt som var tungt mentalt blev lättare för att jag blev fysiskt lättare, berättade hon i podcasten.

Kristin Kaspersen och Filip Lamprecht 2021. Foto: STELLA Pictures/Jari Kantola

Filip talar ut om ätstörningen

Nyligen sändes ett avsnitt av ”Sveriges Mästerkock VIP” där temat var ”minnen från karriären”, Filip började då prata om sin tid när han jobbade mer konsekvent som modell och han målar upp en relativt mörk bild av yrket. 

– Jag har ett ganska starkt minne från när jag jobbade som modell. Då var jag nere i Malmö och jag hade haft en ganska dålig dag. Så jag gick ut på stan och bara satt och beställde in mat och mådde bra. Där var det bland annat en taco som jag blev helt kär i, säger Filip Lamprecht i programmet och fortsätter berätta att han inte alltid haft en sund relation till mat. 

– Kopplingen till mat har väl inte alltid varit jättekanon. Modellmiljön och synen på mat är kanske inte optimal. Jag vet inte om det är därför jag kommit till att älska mat så mycket som jag gör nu idag men det finns en koppling där.