Billiga julklappar under 200 kronor – till årets julklappsspel

Spana in mina ​17 bästa julklappstips här!
Spana in mina ​17 bästa julklappstips här!
Dela på Pinterest
Vår shoppingredaktör Ebba har samlat ihop sina bästa julklappstips som du kan klicka hem för ynka 200 kronor (eller mindre).

För mig innebär julen, sedan några år tillbaka, att vi spelar julklappsspelet. Både med släkten och med de närmsta vännerna. I år är inget undantag, även om årets version förmodligen kommer att ske digitalt. 

Redaktionen tipsar: Julklappar under 200 kronor

Den här julen släpper vi på Modette en serie artiklar där vi tipsar om de bästa julklapparna. I den här artikeln har jag valt att tipsa om billiga julklappar som är perfekta till julklappsspelet. Mest för att jag själv tycker att julklappsspelet är så roligt och för att poängtera att julklappar inte behöver vara dyra för att göra succé. Spana in mina 17 bästa julklappstips här.

Julklappstips: Glasunderlägg 6-pack

Perfekt present till julklappsspelet! Spana in dessa stilrena glasunderlägg i skiffer från märket Dorre. Klicka hem för 99 kronor här.

Julklappstips: Rituals duschgel

Förra året hade vi den här duschgelen från Rituals i potten hemma hos oss på julafton. Nästan alla i släkten slog tärningen och hoppades på att paketet skulle landa hos dem. Finns att köpa här för 95 kronor.

Julklappstips: Champagneglas 2-pack

Vackra champagneglas från Table Top Series. De funkar givetvis till annan dryck också. Finns att köpa här för 199 kronor.

Julklappstips: Nyckelring i läder

En snygg nyckelring i ljust läder från Designtorget. Finns att köpa här för 99 kronor.

Julklappstips: Nyckelring Fjällräven

Eller varför inte satsa på denna snygga nyckelring från Fjällräven Kånken? Finns i massvis av roliga färger, men jag är svag för denna regnbågsfärgade variant. Endast 99 kronor här.

Julklappstips: Doftljus

Fyll hemmet med en ljuvlig doft av fikon. Det här doftljuset från Vitor Vaissier blir garanterat en uppskattad julklapp. Köp det för 190 kronor här.

Julklappstips: Termosmugg

Termosmuggen är en perfekt julklapp för den som alltid är på språng. Finns även i vitt och i stål. Den blir din för 139 kronor.

Julklappstips: Vacker ljushållare

En ljushållare är en vacker inredningsdetalj, som dessutom är perfekt att få såhär under det mörka svenska vinterhalvåret. Kostar 149 kronor här och finns i flera färger här.

Julklappstips: Washologi linnevatten

Linnevatten är ett populärt sätt att fräscha upp sina kläder eller textilier på istället för att tvätta överdrivet ofta. Spraya lätt och dina kläder doftar som nytvättat. Endast 169 kronor här.

Julklappstips: Loppisfynd

Hittar du inte något bland alla mina tips här, så vill jag slå ett slag för loppisfynd. På loppis kan man hitta dyra, vackra och unika prylar för en billig peng samtidigt som man bidrar till den cirkulära konsumtionen. Nyligen hittade jag sex jättevackra tallrikar från Rörstrand på loppis för bara 40 kronor styck. Ett riktigt kap helt enkelt!

Julklappstips: Strumpor från Happy Socks

Vi är nog många som kan behöva lite extra uppmuntran efter år 2020, eller hur? Ett par strumpor kan både liva upp och skänka varme, vilket gör det till en toppenbra julklapp. Dessa strumpor kommer från Happy Socks och finns i massor av roliga färger och motiv. Klicka hem dem här för 99 kronor.

Julklappstips: Metallsugrör 6-pack

Detta 6-pack med metallsugrör och rengöringsborsta från Dorre är något jag själv önskar mig i julklapp. Perfekt för den som vill plastbanta år 2021. Shoppa dem här för 149 kronor.

Julklappstips: En riktigt bra bok

Boken The Argonauts av Maggie Nelson är en av mina personliga favoritböcker. Det är en genrebrytande självbiografi som ger en otroligt mycket bra visdomar om livet och vad det innebär att vara människa såväl som medmänniska. Enligt mig borde det vara en obligatorisk bok att läsa. Den finns även på svenska. Finns att köpa här för 126 kronor.

Hos Adlibris kan du klicka hem hela fyra pocketböcker för 199 kronor. Spana in erbjudandet här.Julklappstips: Små serveringsskålar

Söta små serveringsskålar ur serien Nordic Sand från märket Broste Copenhagen. Perfekt när du vill duka upp för snacks eller middag med massor av härlig tillbehör. Kostar 49 kronor styck här.

Vad är julklappsspelet?

Julklappsspelet är ett populärt spel att spela under julfirandet med släkten. Det är ett roligt spel som fördriver tiden mellan exempelvis jullunchen och nattmackan. Förutom att spelet är roligt så slutar det alltid lyckligt med att alla får en varsin julklapp. 

Hur spelar man julklappsspelet?

Hur spelar man då? Jo, det finns många olika varianter av julklappsleken. Här kommer instruktionerna till min favoritversion av julklappsspelet. Ni behöver 1-2 tärningar, en tidtagare och 1 inslagen julklapp från varje deltagare som läggs i potten. Reglerna hittar du här nedan:

  1. Alla deltagare bestämmer sig i förväg hur många paket varje person ska bidra med till leken. Paketen skall också uppnå ett värde som gruppen bestämmer sig för, exempelvis 100 eller 200 kronor. Paketen bör innehålla sådant som alla deltagare ska kunna uppskatta, eftersom att man inte vet vem som får vad.
  2. Deltagarna samlas i en ring på golvet eller runt ett bord och placerar samtliga julklappar i mitten.
  3. Nu turas ni om att kasta tärning. Yngst får kasta först och tärningen skickas sedan motsols. Här kan ni använda två tärningar om ni vill att det ska gå fortare. När tärningen visar siffran 1 eller 6 får spelaren ta ett paket ur högen. Övriga siffror innebär att tärningen går vidare. Fortsätt tills alla paket är slut. Det spelar ingen roll hur många eller få paket varje spelare har. 
  4. Nu sätter ni en tidtagare på valfri tid, exempelvis 10-15 minuter. Det är viktigt att ingen av deltagarna ser hur mycket tid som är kvar. Spelet fortsätter som tidigare med 1-2 tärningar som går runt och man får välja paket vid en 1:a eller 6:a. Bara det att denna gång får du ta från dina motspelare i stället för från mitten. Stämningen brukar bli ganska hetsig och vissa paket brukar bli mer intressanta att ta än andra!
  5. När tidtagaruret sedan ringer är spelet slut. Då kan det vara så att vissa sitter på flera paket och har man otur kanske man inte sitter på något. Vill man behålla julfriden i detta skede rekommenderar vi att man delar ut något av sina paket till de som inte har fått.
  6. Nu öppnar ni paketen. Det brukar bli väldigt roligt att se vad som gömts sig i de mest eftertraktade paketen. Många skratt utlovas!

Vad ska man tänka på när man handlar julklappar till julklappsspelet?

Vad ska man tänka på när man handlar julklappar till potten i julklappsspelet? Det viktigaste att tänka på, förutom att hålla sig innanför den budget ni satt, är att julklappen ska vara något som kan passa alla. Eftersom du inte vet vem det är som får just din julklapp måste du tänka brett när du inhandlar den. Om du handlar till julklappsspelet med släkten är det viktigt att tänka på att deltagarna är av olika åldrar och har olika intressen. 

Försök att hitta en julklapp som är både rolig och funktionell. Ni spelar ju för att ha roligt, så en rolig julklapp kan skänka många skratt under kvällen. Däremot vill du handla en julklapp som är funktionell och har ett praktiskt värde. Det är viktigt så att julklappen inte slängs eller hamnar längst in i ett skåp och samlar damm efter julfirandet. Det är inget hållbart konsumtionsbeteende att shoppa "krimskrams" som inte kan återanvändas och skänka glädje en längre tid. 

Hållbara och klimatsmarta julklappar 

Tänk hållbart när du handlar julklappar till julklappsspelet. Du har säkert märkt att många prylar bland mina julklappstips håller på det klimatsmarta temat. Shoppingkassen och metallsugrören är bra exempel på julklappar som bidrar till minskad plastkonsumtion. På samma sätt kan linnevattensprayen innebära ett förändrat, mer hållbart, beteende när det kommer till tvättandet. Termosmuggen är också ett bra exempel på hur du kan spara på både miljön och plånboken. Fyndar du julklapparna på loppis bidrar du till den cirkulära ekonomin och ett hållbart konsumtionsbeteende. Framförallt är klapparna hållbara om de verkligen uppskattas och används av mottagaren. 

Köpa julklappar online – vad ska man tänka på?

I år spås e-handeln växa kraftigt, till följd av coronapandemin och restriktioner. Den äldre generationen som befinner sig i riskgrupp för smittan, men som kanske inte handlat online i så stor utsträckning tidigare, tros göra sina julklappsinköp via butikerna webbhandel. 

Faktum är att handeln online ökat under flera års tid, redan innan utbrottet av covid-19. Det är bekvämt att shoppa julklapparna online. Du slipper gå ut och trängas i butiker, stå i långa köer och undviker de där onödiga impulsköpen vid kassan. Du kan också få det levererat direkt hem och får då mer tid till annat. Ja, glöm julstressen. Handlar du julklapparna online kan du dessutom jämföra priserna med bara ett knapptryck och komma undan så billigt det bara går. Kanske har någon butik rea eller ett adventserbjudande som du kan utnyttja?

När du handlar online ska du dock fundera över vad det slutgiltiga priset blir. Kom ihåg att frakt, tull- eller fakturaavgifter kan tillkomma när du handlar online.

Läs även: Julklappar till julklappsspelet – 51 tips från 50-200 kronor