Hur du vet om det är dags att göra slut – eller stanna i förhållandet

Är det dags att göra slut med din partner? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Om du och din partner har varit tillsammans en längre tid kanske du ibland kan ifrågasätta om det är dags att göra slut. Men hur vet man om det är dags att göra slut eller endast behöver ändra något i förhållandet?

1. Det är något i förhållandet som gör att du känner dig fast eller uttråkad

Det kan vara dags att göra slut om du känner att det ni gör tillsammans inte är roligt längre. Du bör även fundera på att göra slut om du märker att du tar allt mer avstånd från din partner eller om visionen om ett liv utan din partner känns mer tilltalande. 

Du bör dock inte göra slut med din partner om du endast har tröttnat på att ni kollar på Netflix varje kväll. Det finns faktiskt skillnader mellan att vara uttråkad på och med sin partner. 

Bild: Om du känner dig uttråkad i förhållandet kan det vara dags att göra slut. Bildkälla: Unsplash

2. Du vill knappt ha sex med din partner

Blir du avskräckt på tanken av att ha sex med din partner? Det kan vara ett dåligt tecken och då borde du fundera på att göra slut med din partner. 

Men det finns en skillnad på att inte ha lust och vilja vara fysiskt nära. Även om du inte har lust att ha sex med din partner kan du ändå vilja vända dig till personen i fråga när du vill bli omhändertagen. Om du fortfarande vill sova nära din partner kan det hända att du endast har en dipp när det kommer till sexlusten. 

Bild: Om du inte har lust för att ha sex med din partner men ändå söker närhet kan du ha en dipp. Bildkälla: Unsplash

3. Du umgås hellre med dina vänner än din partner

Om du inte längre tycker om att planera saker med din partner, och aktivt väljer att undvika planering kan det vara ett tecken på att det är dags att göra slut. När du hellre spenderar din lediga tid med att umgås med dina kompisar än din partner kan det betyda att du inte vill fixa förhållandet.

Men om du umgås mer med dina vänner för att du genuint saknar dem bör du inte göra slut. Det är vanligt när man börjar dejta att man prioriterar förhållandet framför vänner. Men när man börjar känna sig mer bekväm i förhållandet är det normalt att man vill börja hänga mer med sina kompisar.

Bild: Om du hellre spenderar tid med dina vänner än din partner borde du fundera på att göra slut. Bildkälla: Unsplash

4. Du fortsätter att hoppas på att din partner ska förändras

Det är inte ovanligt att tro att man kan förändra en partner till det bättre. Fanns det saker som du störde dig på och ville förändra redan i början av förhållandet? Här är det viktigt att du frågar dig själv om du är villig att stanna även om din partner inte ändrar sig. Om du inte känner dig villig att stanna och dessa sakerna stör dig för mycket borde du gå vidare.

Finns det anledningar till att tro att din partner kommer förändras så ska du inte göra slut. Det kan till exempel vara en jobbig situation som ni befinner er i, om ni exempelvis har distansförhållande men er situation kommer förändras senare.

Läs mer:

4 tecken på att du har kommit över ditt ex