Svenskar mest missnöjda med sitt sexliv – här är orsaken

Tjej sitter i sängen med ett täcke runt sig. Bilden är skuren så man inte ser hennes ansikte.
Svenskar är allra mest missnöjda med sina sexliv – och vi vet orsaken. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Svenskar visar sig vara mest missnöjda med sitt sexliv om man jämför med resten av länderna i norden. Och det finns några bakomliggande orsaker.

En undersökning visar att vi svenskar är mest missnöjda i sängen jämfört med resten av norden. Så vad är då orsaken? Är vi dåliga i sängen? Har vi sex för sällan? Eller vad handlar det egentligen om?

I en kampanj från RFSU som vill uppmuntra folk att använda kondom så har de tagit reda på orsaken.

Först och främst kan vi kika på hur det egentligen ligger till med statistiken? Hur mycket mer missnöjda är vi svenskar egentligen med vårt sexliv?

I Kådiskollen 2018 fick folk svara på frågan om de var nöjda med sitt sexliv. Hela 31 procent av alla svenskar svarade då nej. Av norrmännen svarade 28 procent nej. Danskarna var lite mer nöjda och 27 procent var missnöjda. Av finländarna, som verkade vara nöjdast av dem alla, svarade 26 procent nej.

Undersökningen visar att de från Finland och Danmark är mest nöjda med sina sexliv. Bild: Unsplash

Även om siffran tycks vara jämn så kvarstår faktumet att vi svenskar är mest missnöjda i sängen. Och då vill vi ju såklart veta varför.

Att vi är dåliga i sängen verkar inte vara den primära orsaken (som tur är), även om 11 procent svarade att deras missnöje berodde på att de aldrig eller sällan får orgasm.

23 procent svarar att deras missnöje i sängen grundar sig i att de saknar spänning. För svenskarna var spänningen den tredje största anledningen till varför de är missnöjda i sängen, i jämförelse med finskarna som bara gav denna anledning nio procent.

Mer äventyrligt sexliv önskas av svenskarna. Bild: Unsplash

Saknaden av en partner hamnar på en andraplats för svenskarna. Även om utbudet av sexleksaker ökar så verkar de flesta ändå värdesätta en riktig sexpartner.

Men den allra största orsaken till att vi svenskar är missnöjda i sängen, som fick hela 72 procent av rösterna, var att vi inte har sex tillräckligt ofta.

Så det är alltså avsaknaden av sex som är anledningen till att vi är missnöjda med vårt sexliv. Och det är inte helt ovanligt att den ena partnern vill ha sex oftare än den andra, och vad gör man då egentligen?

Att man vill ha olika mycket sex i en relation är vanligare än många tror. Bild: Unsplash

Vi frågade tjejerna från sex och relations podden "Alla våra ligg" om vad man ska göra om ens partner tycker att man har för lite sex. Se vad de svarade i videon nedanför: