6 tecken på att din kompis är en psykopat – enligt psykologen

 psykopat
Så vet du om din kompis är en psykopat. - Foto: psykopat
Dela på Pinterest
Är du orolig över att din kompis kan vara en psykopat? Psykologen och psykoterapeuten Monica Emanell ger oss 7 tecken.

1. Hen utnyttjar dig

Är din kompis alltid väldigt rolig och generös mot dig trots att hen inte har någon anledning till det? Ett typiskt beteende hos en psykopat är att hen är väldigt trevligt för att utnyttja dig. Om du efter ett tag märker att du i slutändan blir utnyttjad av din kompis så borde du fundera på er vänskap.

2. Hen kan flörta med din partner

Vänner emellan har det alltid funnits en oskriven regel på att man inte flörtar med någons partner. Och om din kompis väljer att göra det så kanske du bör ta dig en noggrannare titt på din kompis. Ett vanligt kännetecken för en psykopat är att hen är väldigt charmig och oftast för sin egna vinning. 

3. Hen pratar illa bakom din rygg 

Vänner som pratar illa bakom ryggen för att sedan vända andra mot en är aldrig schysst eller okej. Och en psykopat kan vara väldigt duktig på detta då hen pendlar mellan att vara extremt vänlig till att snabbt bli kylig eller elak. Ena stunden kan ni vara nära vänner för att hen i nästa sekund ska prata illa om dig.

Övertygar din kompis dig att du är det viktigaste i hens liv? Bildkälla: Unsplash

4. Hen övertygar dig om att du är viktigast för hen

Är du den bästa och viktigaste i kompisens liv? Vet hen inte vad hen skulle gjort utan dig? Om ni har varit bästa vänner hela livet är det förståeligt, men om det är en vänskap som inte känns lika ömsesidig så borde du hålla ett extra öga på denna kompis. En psykopat är duktig på att manipulera, och det är högst troligast att det är det du blir. 

5. Hen är mycket avundsjuk

Om din kompis är väldigt avundsjuk på dig och inte kan unna dig något så kan hen vara en psykopat. En person som är psykopat har svårt för att visa empati och kan vara väldigt prestationsinriktad vilket kan göra att hen blir mycket avundsjuk.

6. Hen lägger alltid skulden på dig

Det är sällan kul när någon lägger all skuld på en, och ännu tråkigare är det när någon nära vän gör det. Om din kompis alltid lägger över skulden på dig, förutom när hen behöver dig eller något, så kan hen vara en psykopat. Tänk på att titta på hur hen beter sig mot andra, om du reagerar på hens beteende kom då ihåg att vara observant själv.

Det finns många sätt att upptäcka en psykopat på, om du misstänker att din kollega är det så bör du kolla på videon nedanför.

Läs också:

Så hittar du vänner i vuxen ålder

Så vet du om ditt förhållande inte går att rädda