Fler lesbiska par skaffar barn – här är anledningen

Allt fler lesbiska par skaffar barn, gravid, bebis
Allt fler lesbiska par skaffar barn. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det blir allt vanligare för lesbiska par att skaffa barn. Det visar en ny svensk studie från Stockholms Universitet.

Lesbiska par har inte fött lika många barn om man jämför med heterosexuella par – tills nu. En ny studie gjord på Stockholms Universitet visar nämligen att det blir allt vanligare för lesbiska par att skaffa barn. 

Fyra miljoner svenskar, i åldrarna 16 till 49, har följts från 1995 till 2012 – och resultatet tyder på en stor förändring när det kommer till barnafödande. Under denna period ingick 4200 kvinnor i samkönat äktenskap och andelen som hade skaffat barn fem år efter äktenskapet ökade från 6 till 48 procent. 

Enklare för lesbiska par att skaffa barn

Runt 2000-talet skedde reformer som gjorde det lättare för lesbiska par att skaffa barn. Till exempel fick kvinnorna rätt till insemination och IVF-behandling på svenska kliniker – något som har bidragit till ökningen.

– Det är nytt. Tidigare har samkönade par haft betydligt lägre barnafödande i jämförelse med olikkönade par. Vi ser en konvergens – samkönade kvinnliga par liknar allt mer olikkönade par ur denna aspekt, säger Martin Kolk till Dagens Nyheter, som är en av forskarna bakom studien.

Funderar du på om du är gravid? I videon listar vi elva vanliga (och tidiga!) tecken på att du väntar barn.

Mer:

Så berättade Caroline Farberger att hon ville bli kvinna