Så berättade Caroline Farberger att hon ville bli kvinna

Caroline Farberger gick från man till kvinna.
Caroline Farberger htter tidigare Carl Farberger. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Dela på Pinterest
ICA-vd:n Caroline Farberger gick från att vara man till kvinna och skickade iväg ett annorlunda mejl för att berätta nyheten. "Hur ofta får man ett sånt mejl?", säger hon i sommarpratet i P1.

Länge drömde Caroline Farberger om att vara kvinna och allt som hör därtill – men det tog flera, flera år innan hon vågade berätta och behandla sin könsdysfori. I Sommar i P1 pratar 51-åringen om att inte känna att man stämmer överens med sin könsidentitet och hur hon gick från att vara man till kvinna – en resa som inte var helt enkel och självklar från början.

I början av "komma-ut-processen", hösten 2017, beskriver Caroline hur hon i tur och ordning träffade släktingar och nära vänner för att förklara sin situation. Senare, efter att ha jobbat i två år som VD på ICA, bestämde hon sig för att det skulle bli en förändring. Ena dagen gick hon hem som Carl i kostym, för att i andra dagen dyka upp som Caroline i kjol. Och till de viktigaste affärsrelationerna skickade hon ut ett mejl, ett ganska annorlunda mejl.

”Hej! Jag vill berätta att jag byter namn och kommer att leva i ett annat kön från och med imorgon".

– Hur ofta får man ett sånt mejl?", ställer sig Caroline frågande i sommarpratet. 

Från man till kvinna – så var reaktionerna 

Caroline blev positivt bemött när hon berättade att hon numera skulle leva som kvinna och reaktionerna från sin chef och sina kollegor beskriver hon som fantastiska.

– Så bra som det någonsin skulle bli! Jag svävade som på moln den dagen när jag åkte hem till familjen, berättar hon. 

Men det var inte alltid en självklarhet att Caroline skulle berätta om sin könskorrigering och personliga resa i media. Det var en journalist på Dagens Industri som fick henne att tänka om.

– Genom att bjuda på mig själv hoppas jag på att andra arbetsgivare och medarbetare runt om i landet skulle få en ökad insikt, och framför allt få avdramatisera vad könskorrigering innebär, säger Caroline i sitt sommarprat.

Idag lever Caroline med sin hustru och sina tre barn och livet ser nästan ut som vanligt. Den enda skillnaden? Hon är numera kvinna.

Här kan du lyssna på hennes sommarprat i P1.

Caroline Farberger pratar om sin längtan efter att vara kvinna i sitt sommarprat. Foto: Stella Pictures

Känner du dig inte hemma i din kropp eller vill leva ett liv utanför normen? I Modette talks snackar vi med personer som lever i flersamma relationer och är polyamorösa. Är ett öppet förhållande något för dig? Ta en titt i videon för att se om dessa frågor kan vägleda dig.

Martina lever flersamt: ”Jag har en Linusvecka och en Andreasvecka”

Richard och Elle är ihop med tre andra: ”Vi alla älskar varandra”