Så bevarar du solbrännan på bästa sätt – 9 enkla knep

Så bevarar du solbrännan på bästa sätt – 9 enkla knep
Här hittar du tips på hur du kan bevara din solkyssta hy även när sommaren är över! - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
När hösten börjar närma sig börjar även den solbränna man eventuellt fått under sommarens soliga dagar att sakta men säkert försvinna. Vi listar nio knep som hjälper dig att hålla sommarglowet vid liv!

1. Återfukta huden

 • Varför det är viktigt: När huden är återfuktad behåller den sin spänstighet och ser friskare ut. Solbrännan kan torka ut huden, och en torr hud kan börja flagna, vilket gör att solbrännan försvinner snabbare.
 • Hur man gör det: Använd en hudkräm som är särskilt anpassad för att använda efter att huden utsatts för sol. Dessa produkter innehåller ofta aloe vera, vitamin E och andra lugnande ingredienser som hjälper till att reparera skadad hud. Återfukta huden morgon och kväll, och var särskilt uppmärksam på områden som känns torra. 

2. Undvik exfoliering

 • Varför det är viktigt: Exfoliering eller skrubbning tar bort det översta lagret av döda hudceller. Eftersom din solbränna sitter i detta yttre hudlager kan skrubbning få den att blekna snabbare.
 • Hur man gör det: Om du behöver exfoliera, gör det mjukt och mindre ofta. Använd en mild skrubb eller en tvättduk. Försök att fokusera på områden som verkligen behöver det (som knän och armbågar) snarare än hela kroppen.

3. Kallare duschar

 • Varför det är viktigt: Riktigt heta duschar kan göra att kroppens naturliga oljor försvinner, vilket leder till torrhet. Torr hud flagnar och förnyas snabbare, vilket kan minska livslängden på din solbränna.
 • Hur man gör det: Istället för att ta mycket heta duschar, prova svalare eller ljumma duschar. Detta kommer att vara skonsammare mot huden och hjälpa till att bevara din solbränna. 

4. Drick mycket vatten

 • Varför det är viktigt: Vatten hjälper till att återfukta huden inifrån. En återfuktad hud behåller solbrännan bättre än torr hud.

5. Använd en brun-utan-sol-produkt

 • När din naturliga solbränna börjar blekna kan en brun-utan-sol-produkt hjälpa till att förnya och jämföra din solbränna, vilket ger en längre, solkysst look.
 • Hur man gör det: Välj en brun-utan-sol-produkt som passar din hudton. Applicera produkten jämnt över huden och se till att tvätta händerna noggrant efteråt för att undvika klassiska brun-utan-sol-fläckar. Följ instruktionerna på produkten noggrant för bästa resultat. 

6. Använd makeup med tan-förstärkande egenskaper

 • Varför det är viktigt: Vissa sminkprodukter kan framhäva och vara som ett komplement till din solbränna, vilket ger en illusion av en djupare och mer varaktig solbränna.
 • Hur man gör det: Använd en bronzer på de höga punkterna i ditt ansikte där solen naturligt skulle träffa (t.ex. kindben, panna, näsrygg). Du kan också använda belysande produkter eller skimmer på områden som du vill framhäva.

7. Ät mer morötter

 • Varför det är viktigt: Vissa näringsämnen, särskilt betakaroten, kan ge huden en naturlig gyllene ton.
 • Hur man gör det: Lägg till mat som är rik på betakaroten i din kost, såsom morötter, sötpotatis, mango, spenat och kale. Betakaroten är en typ av vitamin A som kan ge huden en solkysst färg när den konsumeras i större mängder.

8. Skydda din hud

 • Varför det är viktigt: Även om du redan har en solbränna, är det viktigt att skydda huden från ytterligare UV-strålning. För mycket exponering för solen kan leda till för tidigt åldrande, solskador och ökad risk för hudcancer.
 • Hur man gör det: Använd solskyddsmedel med hög SPF när det är soligt ute, och gärna även när det inte är det. Applicera den regelbundet, särskilt efter att du har simmat eller svettats. Bär även skyddande kläder, som hattar och solglasögon, för ytterligare skydd.

9. Använd aloe vera

 • Varför det är viktigt: Aloe vera är känd för sina lugnande och återfuktande egenskaper, särskilt efter solning. Genom att lugna eventuell irritation och återfukta huden kan aloe vera hjälpa till att förhindra flagnande och därmed förlänga din solbränna.
 • Hur man gör det: Applicera en aloe vera-gel eller lotion direkt på huden efter att du har varit i solen. Många efter-solprodukter innehåller aloe vera som en av sina huvudingredienser. Om du har en aloe vera-växt kan du klippa av ett blad och pressa ut den klara gelen för att applicera direkt på huden.

Läs merVill du bli brun snabbare när du solar? Då måste du ha koll på det här