Så skyddar du håret i sommar – kändisfrisörens bästa tips

Expertens tips – så skyddar du håret i sommar
Expertens tips – så skyddar du håret i sommar - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Skydda ditt hår mot sol, salt och klor i sommar, kändisfrisören och entreprenören Louise Sköld ger sina bästa tips på hur du håller ditt hår friskt och glänsande hela säsongen.

Sommaren är äntligen här, och med den kommer sol, bad och långa dagar utomhus. Men medan vi njuter av det varma vädret och semesterkänslan, kan vårt hår lätt ta skada av de starka UV-strålarna, saltvatten och klor. För att hålla ditt hår friskt och glänsande hela sommaren har Modette pratat med frisören Louise Sköld, som delar med sig av sina bästa tips och tricks. 

Från hur du skyddar ditt hår mot solens skadliga effekter till de bästa produkterna för att återfukta och vårda – läs vidare för att få veta hur du kan ge ditt hår den omtanke det förtjänar denna sommar! 

Louise Sköld grundade företaget BHBD 

Louise Sköld har jobbat i branschen sedan hon tog studenten från frisörutbildningen. I 20 års-åldern flyttade hon till Oslo och öppnade en frisörsalong. Kort därefter märkte Louise att hon började tappa håret, något som visade sig vara håravfalls-sjukdomen Alopecia. 

Sjukdomen ledde till att Louise fick upp ett intresse för peruker och löshår. 2014 startade Louise ett företag och blev distributör för hårförlängningarna Hairtalk, som i dag är de mest populära hårförlängningarna i landet.

Två år senare grundade hon företaget Big hair big dreams – BHBD –, som tillverkar moderna och realistiska peruker i olika frisyrer samt hårförlängningar till ett bra pris. Trots att företaget grundades 2016 dröjde det hela 4 år innan deras första produkt lanserades. Allt för att det skulle vara så perfekt som möjligt. Idag utbildar BHBD också frisörer i hur man tar hand om peruker samt lånar ut peruker till fotograferingar som ett sätt att marknadsföra sig själva – samtidigt som de vill bryta stigmat kring peruker. 

Louise Sköld. Foto: Privat

Så skyddar du ditt hår från solen

Louise Sköld besitter alltså en enorm kunskap i alla typer av hår. Och inför sommaren delar hon med sig av den kunskapen till Modette och ger sina bästa tips på hur man skyddar håret från skador som kan uppstå under sommarens alla aktiviteter. 

Hur påverkar solen håret, och vilka skador kan uppstå? 

– Det är jätteviktigt att alltidskydda håret på något sätt i solen, precis som att du skyddar kroppen och huden motsolen. Under sommaren är det vanligt förekommande med färgförändringar i håret närdet inte skyddas ordentligt, antingen att det blir solblekt eller missfärgat. Många tänkernog inte på att håret behöver extra skydd under sommaren, men det behöver precis somhuden mycket mer fukt under dessa månader för att undvika torrt och slitet hår, säger Louise Sköld. 

Vilka produkter rekommenderar du för att skydda håret mot UV-strålning?

– För att skydda håret bör du fukta ned det och ha i lite hårinpackning innan du går ut isolen, alternativt en conditionerspray som du har i håret innan och bättrar på med underdagen. Har du i mycket fukt lägger det sig som en skyddande hinna runt håret ochminskar exponering för solen, så ju mer fukt, desto bättre. 

Så kan klor och havsvatten skada ditt hår

Men det är inte bara solen som kan skada håret under sommaren heta månader. Ditt hår tar även skada när du badar. Louise Sköld berättar hur man på bästa sätt skyddar sitt hår från klor och havsvatten – speciellt under semesterresor utomlands. 

– Framförallt bör du använda ett detoxschampo frekvent under hela sommaren för attrensa ut klor och metaller om du har badat i pool, sjö eller havet. Om du är utomlandsrekommenderar jag att du använder detoxschampo efter varje gång du har doppat håretoch sedan följer upp med en hårinpackning. Klor har en blekande effekt och kantillsammans med metaller i vattnet leda till allt ifrån att håret blir slitet, till att färgenförändras, eller att det går av. Ett annat tips är att blanda lite vatten i en sprayflaskatillsammans med ditt vanliga balsam och ha med i väskan när du är på stranden eller vidpoolen. Det skapar en skyddande barriär mellan ditt hår och vattnet. 

Hur minskar man risken för slitage under sommaren?

– Du kan skydda håret från slitage genom att exempelvis använda en scarf eller en hatt.Undvik helst i den mån det är möjligt att doppa håret i vattnet. Samla även håret i enfläta eller tofs när du badar och tvätta alltid med ett detoxschampo efteråt för att få bortalla metaller. Det är också viktigt att återfukta, återställa och återuppbygga håret igenmed en hårmask eller inpackning efter solexponering och bad. 

Louise Sköld: Produkterna jag inte klarar mig utan

Som en expert på hår har Louise Sköld givetvis samlat på sig en del favoritprodukter, som hon helt enkelt inte klarar sig utan. 

– Living Proofs torrschampo, jag åker inte ens till jobbet utan den. Living proof har även ettjättehärligt värmeskydd som fungerar som värmeskydd och hårspray i ett. Oribe har även enmousse med värmeskydd i, som är grym om man gillar att styla håret och få det att hålla i enhel vecka. En annan sommarfavorit är vår conditioner spray, den använder jag verkligenflera gånger om dagen. Eftersom jag detoxar håret flera gånger i veckan klarar jag mig inteheller utan vårt detoxschampo, samma gäller vår inpackning. 

Louise Skölds favoritprodukter till sommaren. Foto: BHBD

Köp BHBD conditioner spray här

Köp BHBD Detox Schampo Spray här 

Köp BHBD Hair Mask här