Misstagen du gör med ditt hår under sommaren – enligt kändisfrisören

Vanligaste misstagen vi gör med håret under sommaren
Vanligaste misstagen vi gör med håret under sommaren - Foto: Pexels, Unsplash
Dela på Pinterest
Sommaren är en årstid som påverkar håret på många sätt. Håret exponeras för stark sol, klor och havsvatten. Här är kändisfrisören Louise Skölds bästa tips på hur du tar hand om sommarhåret.

Sommaren är i full gång här och med den kommer soliga dagar, bad i havet och långa stunder utomhus. Men medan vi njuter av de varma, härliga månaderna, glömmer vi ofta att vårt hår behöver extra omsorg och skydd. Oavsett om det handlar om solens skadliga UV-strålar, saltvattnet som torkar ut eller värmeverktyg som används mer frekvent, finns det många vanliga misstag vi gör som kan skada vårt hår. 

Kändisfrisören Louise Sköld har lång erfarenhet i branschen och har jobbat som frisör sedan hon tog studenten. Numera driver hon även företaget Big Hair Big Dreams – BHBD –, som bland annat tillverkar moderna och realistiska peruker i olika frisyrer samt hårförlängningar till ett bra pris. 

Till Modette har Louise givit sina bästa tips på hur du ska ta hand om håret i sommar – samt vilka misstag som kan undvikas. 

Louise Sköld grundade BHBD. Foto: Privat

Ändra hår-rutinen under sommaren

Det är många som glömmer bort håret under sommaren. Fokus ligger ofta på hur vi ska skydda huden mot solens starka UV-strålar men det är även viktigt att ta hand om håret på rätt sätt. Men hur bör man lägga sin rutin för håret under sommaren, för att undvika skador och slitage?

– Du bör framförallt införa mer detox och mer inpackning, det är verkligen A och O under sommaren. Du bör även lägga på ett tjockare lager med fukt än vanligt för att skydda från exponering av sol och vatten, exempelvis använda rikligt med conditionerspray, säger Louise. 

Många frisörer rekommenderar att man ska tvätta håret så sällan som möjligt, för att undvika slitage. Under sommaren ser det dock annorlunda ut. 

– Varje gång du har doppat håret bör du tvätta det. Saltvatten, klor och olika metaller försvinner inte genom att du endast sköljer igenom håret med vatten, så använd detoxschampo och återfukta håret igen med en inpackning efteråt. Jag skulle detoxa minst en till två gånger i veckan, men om jag badat och doppat håret varje dag så tvättar jag även håret med detoxschampo varje dag.

Misstagen folk gör med sitt hår under sommaren

Hur ska man undvika att slita onödigt mycket på håret? Det finns några enkla tips och knep för att hålla håret i schack. 

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör med sitt hår under sommaren?

– Det absolut vanligaste misstaget jag ser är att folk doppar sitt hår i poolen eller havet utan att tvätta det ordentligt efter och endast skölja ur det. Folk inser inte att metallerna och kloret inte försvinner förrän du använder ett detoxschampo. Börjar du sedan styla håret med värmeverktyg, exempelvis med en fön eller plattång, så fräter och sliter metallerna och kloret på håret. 

– Ett annat misstag jag ser är att folk låter håret ligga emot kroppen efter att de har smörjt in sig med solskydd. Många solkrämer innehåller ämnet avobenzone, som kan orsaka missfärgningar i håret. Du bör därför ha håret i en fläta eller tofs för att undvika att det kommer i kontakt med kroppen.

Så motverkar du friss

För många tjejer och killar är frissighet ett stort problem under sommaren. Det är fuktigt och klibbigt i luften vilket gör att stylingen inte håller hela dagen eller kvällen. Louise Sköld tipsar om hur man kan minska frissigheten på varma, fuktiga sommardagar. 

– Det finns massa bra produkter för att minska frissighet. Colorwows produkt Dream Coat är otrolig när det kommer till att minska frissighet och stänga ute fukt. 

Köp Colorwow Dream Coat här

Blir håret ändå frissigt eller tycker du bara det är obekvämt att ha det utsläppt när det är varmt finns det en lösning på det problemet också. 

– Får du lätt frissigt hår under sommaren skulle jag slänga upp håret i en sleek bun eller en hög tofs och använda produkter för att få det att hålla under dagen. Vi har exempelvis ett wax stick som är jättebra när man jobbar med sådana frisyrer.

Köp BHBD Wax Stick här

Louise Sköld: Dessa produkter klarar jag mig inte utan 

Efter att ha varit i branschen i många år har Louise testat en mängd olika produkter – och givetvis samlat på sig en del favoriter i badrumsskåpet. Till Modette delar hon med sig av sina absoluta favoritprodukter, som hon inte klarar sig utan i sommar. 

– Living Proofs torrschampo, jag åker inte ens till jobbet utan den. Living Proof har även ett jättehärligt värmeskydd som fungerar som värmeskydd och hårspray i ett. Oribe har även en mousse med värmeskydd i, som är grym om man gillar att styla håret och få det att hålla i en hel vecka.

– En annan sommarfavorit är vår conditioner spray, den använder jag verkligen flera gånger om dagen. Eftersom jag detoxar håret flera gånger i veckan klarar jag mig inte heller utan vårt detoxschampo, samma gäller vår inpackning.

Louise Skölds favoritprodukter till sommaren. Foto: BHBD, Lyko

Köp BHBD conditioner spray här

Köp BHBD Detox Schampo Spray här 

Köp BHBD Hair Mask här

Köp Living Proofs torrschampo här

Köp Living Proofs Dry Volume & Texture Spray här

stats