Så hög SPF borde du ha i ansiktet enligt hudvårdspecialisten

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Hur hög SPF borde du använda i ansiktet? Vilken ansiktskräm med SPF är bra? Och kan du använda samma SPF till både ansiktet och kroppen? Vi har bett hudvårdspecialisten Annica Forsgren Kjellman svara på våra frågor.

Nu när vårsolen äntligen kikat fram så är det extra viktigt att skydda huden från solens härliga, men skadliga strålar. Men hur hög SPF borde du använda i ansiktet? Vilken ansiktskräm med SPF är bra? Och kan du använda samma SPF till både ansiktet och kroppen?

Vi har pratat med Annica Forsgren Kjellman, hudspecialist och grundare av SkinCity, och fått svar på alla våra frågor om solskyddsfaktor.

Hur hög SPF borde en ha i ansiktet?

– Ett bredspektrigt UV-filter rekommenderar jag alltid i den dagliga hudvårdsrutinen med minst SPF 15. Det är den bästa åldersförebyggande produkten som vi kan hitta. På sommaren när solen skiner från klarblå himmel och vi kanske ligger på stranden så rekommenderar jag ett så högt SPF som möjligt, säger Annica till Modette.

Om man ska gå upp till lite högre solskyddsfaktorer så är det oftast SPF 30 eller SPF 50 man har att välja på, men vad är skillnaden egentligen?

– Skillnaden är marginell mellan SPF 30 som skyddar huden från 97 procent av UVB strålningen och SPF 50 skyddar huden 98 procent av UVB strålningen. Jag förespråkar såklart ett så högt SPF som möjligt och gärna en keps på när solen står som högst. Viktigt även att tänka på är återappliceringen av sitt skydd, gärna rejält och ofta, för att bibehålla skyddet, säger Annica till Modette.

Att använda samma SPF till både kroppen och ansiktet går, men Annica rekommenderar att satsa på ett solskydd som även innehåller hudvårdande ingridienser som passar din hudtyp.

Annica som testar oändligt många solskydd är ständigt på jakt efter den ultimata produkten och just nu har hon en favorit hon helst använder.

– Just nu har COOLA Mineral Face SPF 30 Matte klättrat upp och blivit en favorit. Ett 100 procent fysikaliskt UV-skydd som både mjukgör och mattar ner huden utan att lämna någon vit färg. Ger en sammetslen finish med en primerliknande effekt. Det är laddat med C-vitamin och passar perfekt även för en känslig och en problem hy. Inget som täpper igen, säger Annica.

Solglasögon är också a och o för att skydda ögonen från solens starka strålar. Men det är lätt att de åker av om du är insmord. Se det smarta knepet som kommer göra att dina solglasögon inte åker av i spelaren nedan:

Mer:

Vill du bli brun snabbare när du solar? Då måste du ha koll på det här!