Detta är den rätta ordningen att applicera hudvårdsprodukter på

Till vänster ansiktsprodukter, till höger en hand med en klick kräm på.
I denna ordningen bör du applicera dina hudvårdsprodukter - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har du någon gång funderat vilken i ordning du borde applicera dina hudvårdsprodukter? Kommer serumet före dagkrämen?

1. Rengörning

Börja med att tvätta ansiktet varje morgon med skonsam ansiktstvål som tar bort smuts och sminkrester som finns kvar efter gårdagen. Det är alltid bäst att applicera de övriga hudvårdsprodukterna på en rengjord hy.

2. Toner

Toner, eller ansiktsvatten som det också kallas, återställer hudens PH-balans och tar bort ytterligare smuts och sminkrester som sitter kvar på huden. En toner är bra på många sätt, inte bara för att den återställer hudens PH-balans som blir sämre efter att du använt cleanser utan även för att den förbereder huden på fukt. 

I denna ordningen borde du applicera dina hudvårdsprodukter. Bildkälla: Unsplash

3. Serum

Genom att addera serum i din hudvårdsrutin ger du hyn en vitaminboost och långvarigt resultat. Ett serum kan även motverka ålderstecken och minska rynkor och linjer som du får i ansiktet när du åldras.

Serumet är även den produkt som är mest effektiv då den är den som når djupast ner i huden av alla hudvårdsprodukter du applicerar. 

4. Ögonkräm

Ögonkrämer tenderar att vara lättare och tunnare än dagkrämer, så se till att du applicerar den innan du smörjer in ansiktet med andra krämer och oljor. Tänk som så att du ska applicera de lättare produkterna först och de tyngsta sist. 

Om du applicerar ögonkräm både morgon och kväll finns det olika krämer, på morgonen bör du satsa på en ögonkräm som har en stålkula som du applicerar med och helst en formula som innehåller koffein då det gör att huden under ögonen stramas och påsarna under ögon försvinner inom 20 minuter.

Medan du på kvällen bör satsa på en ögonkräm som skyddar huden under ögonen.

5. Spot treatments

Det är oftast rekommenderat att ta spot treatment på natten då det är tidpunkten kroppen och huden arbetar hårdast för att reparera sig efter dagens utmaningar. Men i somliga toners finns det samma ämne som i spot treatments vilket innebär att om du tar toner på kvällen så bör du ta spot treatments på morgonen. Annars finns risken att du irriterar huden i onödan, och kom ihåg att ta spot treatments innan du åtminstone tar dagkräm och ansiktsolja för att de ska göra under på din hy.

Ansiktsolja bör du applicera sist av allt. Bildkälla: Unsplash

6. Dagkräm

Dagkrämen ger huden fukt, näring och skydd inför en hel dag med olika yttre påfrestningar. Om du använt spot treatments direkt innan du applicerar dagkrämen så tänk på att inte smörj med dagkräm direkt på finnarna så att din spot treatment försvinner. 

7. Ansiktsolja

En ansiktsolja är inte jättefuktgivande men när du applicerar den över de övriga produkterna så hjälper oljan till att öka de andra produkternas effektivitet. Samtidigt lämnar den huden mjuk och len, men se till att alltid applicera oljan sist.

Behöver du införskaffa nya hudvårdsprodukter? I videon ovan har vi tipsat om olika produkter du kan klicka hem och prova. 

Se vilka skönhetsvanor du måste sluta med i 20-årsåldern i videon nedanför.