Det här är bäst att smörja sig med efter att du solat

Bodylotion och after sun på solbränd hud.
Kan man använda body lotion istället för after sun? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Vad är skillnaden på bodylotion och after sun? Vad är bäst att smörja in sig med efter en lång dag i solen? Vi har tagit reda på svaret.

Är det stor skillnad på after sun och vanlig bodylotion? Vilken produkt är egentligen bäst att smörja in sig med när man bränt sig i solen? Vi har tagit reda på svaret.

Under sommaren och på semestern är det jätteviktigt att skydda sin hud och vårda den lite extra. Man måste dels se till att använda rätt SPF utifrån sin hudtyp, dels vårda sin hud efter den exponerats för solen. Vi har pratat med Roger Nimark, utbildningsansvarig för Vichy, och djupdykt i after sun och bodylotion.

Vad är skiljer after sun från bodylotion?

– Skillnaden är ofta att produkterna har olika egenskaper, en after sun är formulerad för att återfukta huden efter en dag med sol, vind och bad. En after sun kan ha egenskaper såsom att vara lätt svalkande men då bör produkten innehålla någon typ av kylande ingredienser, eteriska oljor, mentolpulver eller liknande, förklarar Roger för Modette.

After sun innehåller ofta ingredienser som har kylande effekter. Bild: Unsplash.

Den kylande effekten kan kännas skön mot huden när du bränt dig. Men om du bara är ute efter rejält med fukt så funkar det att använda vanlig bodylotion.

Men kan man använda bodylotion istället för after sun?

– En after sun brukar även formuleras med ett större innehåll av antioxidanter då hud som har exponerats för sol får en förhöjd oxidativ stress och utsöndring av fria radikaler. Det innebär att det blir en obalans mellan angrepp och försvar i kroppen. Men visst, den bodylotion som du redan använder kan när det gäller återfuktning, kan fungera lika väl som ”after sun", säger Roger.


Vet du vilken SPF som passar just din hudtyp? Vi passade på att fråga Roger om det också. Se vad han svarade i videon nedanför.

Mer:

Så vet du hur hög SPF som passar din hud

spf