Så vet du hur hög SPF som passar din hud

- Foto: Foto: Nadya Korobkova/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Hur hög SPF behöver din hud egentligen? Vi har pratat med en produktexpert som har svarat på våra frågor.

En bra solskyddsfaktor skyddar din hud mot brännskador, pigmentering, rynkor, pormaskar och hudcancer. Om du inte är noga med att smörja in dig så är det hög tid att du börjar med det nu.

Solskyddsfaktorn är faktiskt den viktigaste produkten i ditt badrumsskåp då den är livsviktig. Därför är det bra att läsa på extra noga för att veta vilken SPF som passar din hud. Vi har pratat med Roger Nimark, produktexpert på Vichy, som har stenkoll på hur du ska tänka.

Hur hög SPF ska du använda på resan?

– I valet av SPF vill jag rekommendera att man utgår från den solkänslighet man har. Blir jag lätt röd? Lätt eller mycket pigmenterad? Ska jag vistas i Europa eller närmre ekvatorn och hur lång tid kommer jag att vistas i direkt solljus? berättar Roger för Modette.

En annan sak få kanske vet om är att solskyddsfaktorn inte skyddar huden lika bra om du applicerar för lite produkt. Så se till att smörja in dig ordentligt med ett lager som täcker kroppen ordentligt.

Bild: Unsplash

– En erfarenhet att alltid bära med sig är att man ofta använder en för liten mängd solskydd, vilket gör att det faktiska skyddet reduceras till cirka hälften. Det innebär att en liten mängd av SPF 30 utsmord på huden, blir i realiteten SPF 15 om man tar för lite, säger Roger.

Hur hög SPF behöver jag ha utifrån min hudtyp?

Roger tipsar även om att man ska underskatta sin hudtyp och hellre välja en hög SPF för ordentligt skydd. Rather safe than sorry.

– Med andra ord, är du solkänslig, välj då gärna SPF 50+ som standard och då i synnerhet när du vistas i solen i södra Europa eller närmre Ekvatorn. Generellt rekommenderar jag högsta SPF då du är solkänslig och lägre SPF då du blir mycket pigmenterad och sällan bränner dig, säger Roger till Modette.


Behöver man lika hög SPF på kroppen som i ansiktet? Vi har frågat en hudvårdsexpert. Se vad hon svarade i videon nedanför.

Mer:

Så hög SPF borde du ha i ansiktet enligt hudvårdspecialisten

Vill du bli snabbare brun när du solar? Då måste du ha koll på det här

spf