Därför ska du använda en scalp brush – få en friskare hårbotten

bästa-scalp-brush
Modette listar årets bästa scalp brush! - Foto: STELLA Pictures/ddp/abaca press
Dela på Pinterest
En av de största trenderna just nu är "scalp care" – det vill säga att ta hand om sin hårbotten för att på så vis främja ett friskare hår. Ett utmärkt sätt att göra detta på är genom att använda en så kallad "scalp brush". Här är allt du behöver veta om den fantastiska lilla beauty toolen!

I strävan efter ett hälsosamt och vackert hår, kan vi lätt fastna i vilka produkter vi applicerar på våra längder. Men faktum är det är minst lika viktigt att ge vår hårbotten samma kärlek. Ett av de mest effektiva sätten att göra det på är genom att använda en så kallad scalp brush. 

En scalp brush är en borste med mjuka piggar som är speciellt framtagen för att användas i hårbotten, som i sin tur rengör hårbotten på djupet samt tar bort gamla hudceller och eventuella rester från hårprodukter. Borstens piggar ger också en avslappnande massage som naturligt ökar blodflödet i hårbotten, vilket i sin tur främjar hårets växt. Resultatet? Ett tjockare, starkare och mer voluminöst hår över tid.

Varför ska man använda en scalp brush?

En scalp brush har en mängd olika fina fördelar. Precis som vår hud, behöver även vår hårbotten regelbunden exfoliering för att bli av med döda hudceller och produktrester. En scalp brush hjälper till att avlägsna dessa och rengöra hårbotten på ett skonsamt sätt. På så vis förhindras porerna från att täppas till, vilket i sin tur minskar risken för att utveckla problem som mjäll eller fett hår. Massagen hjälper även till att öka blodcirkulationen i hårbotten, så att håret blir mer motståndskraftigt mot skador och bättre rustat att växa sig längre och starkare.

Genom att använda en scalp brush före tvätt, får håret även bättre förutsättningar för att efterföljande hårvårdsprodukter ska verka mer effektivt. Genom att öppna upp porerna och massera in schampo eller balsam i hårbotten, får håret en djupare rengöring och bättre absorption av de aktiva ingredienserna. Detta kan i sin tur göra håret mjukare, glansigare och mer hanterbart.

Hur ofta kan man använda en scalp brush?

En scalp brush kan med fördel användas varje dag. Du kan använda den varje gång du tvättar håret eller när du helt enkelt bara känner för en stunds avkoppling. En bra idé är att använda borsten regelbundet för att få optimala resultat.

Årets bästa scalp brush – hela topplistan

  • Scalp Solutions Stimulating Scalp Massager – Aveda 
  • Scalp Scrub Brush – Sachajuan 
  • Go Green Scalp Exfoliator/Massage Brush – WetBrush 
  • Scalp Brush – Maria Nila

Scalp Solutions Stimulating Scalp Massager – Aveda

 Scalp Solutions Stimulating Scalp Massager från Aveda hjälper att skonsamt men effektivt lyfta orenheter från hårbotten och öka hårbottens mikrocirkulation. De tunna, långa borsten är utredande medan de kortare trådarna masserar hårbotten. Den dubbla konkava designen gör att massageborsten anpassa sig till huvudets form, vilket gör att den passar alla. Stort plus för att den är bekväm att hålla i handen.

Du hittar den här!

Scalp Scrub Brush – Sachajuan

Scalp Scrub Brush från Sachajuan har mjuka silikontaggar som med fördel används i blött hår. Skalpborsten har flera funktioner, dels att exfoliera och massera hårbotten, samt stimulera blodcirkulationen och cellförnyelsen i hårbotten. 

Du hittar den här!


Go Green Scalp Exfoliator/Massage Brush – WetBrush 

Go Green Scalp Exfoliator/Massage från WetBrush är en exfolierande massageborste av mjuk och flexibel borst som gör att den lätt glider genom håret. Borsten har både tunnare borst som skrubbar och exfolierar samt större borst som masserar hårbotten. Stort plus för att den passar perfekt i handflatan och har ett upphängningssnöre för att smidigt hänga upp i duschen. 

Du hittar den här!

Scalp Brush – Maria Nila

Scalp brush från Maria Nila är en skonsam och multifunktionell borste skapad för att boosta hårbottens välmående. Borsten ger hårbotten en mild exfoliering samtidigt som den effektivt rengör från produktrester. Den hjälper även till att stimulera blodcirkulationen, vilket främjar hårets naturliga hårväxt. Stort plus för att den är bekväm att använda i både torrt och vått hår.

Du hittar den här!