​6 saker som förstör ditt hår på sommaren (och så undviker du det!)

Tips på hur du vårdar håret så det inte slits på sommaren.
Tips på hur du vårdar håret så det inte slits på sommaren. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Sol, vind och vatten är det bästa vi vet. Tyvärr är det inte hårets favoriter. Här är några tips på hur du håller håret i schack under sommaren.

1. Borsta inte håret efter bad

Under sommarmånaderna blir håret ofta blött. Förutom poolbad och havsbad händer det att man måste duscha både en och två gånger i sommarhettan. När håret är blött och trassligt blir man gärna sugen på att ta upp borsten och borsta ut tovorna. Men när man borstar blött hår töjs stråna ut och går lättare av.

Ett tips är att istället kamma igenom håret med en glestandad kam, gärna redan i duschen när du har balsam i håret. Det kommer bespara dig många brutna hårstrån.

2. Var försiktig med handduken

När man kliver upp ur ett kallt sommardopp kan det vara skönt att ta ett stort badlakan och torka sig. Men se upp med att gnugga för mycket i håret. Frottéhandduken sliter enormt på stråna och det bästa är att försiktigt krama ur ditt blöta hår.

3. Skydda håret från solen

Under semestern vill vi väl alla tillbringa så mycket tid som möjligt i solen? Men glöm inte bort att skydda håret från de starka strålarna som gör håret torrt och slitet. Snygga solhattar är ett bra alternativ för att skydda håret, eller varför inte knyta en cool turban? För dig som inte vill bära huvudbonader finns det solskyddsfaktor för håret.

4. Undvik kalla vindar

En blåsig dag på havet eller en svalkande stund i air conditionen i bilen? Är det situationer du hamnar i så ska du se upp, kalla vindar kan slita på håret och göra det fett. Använd rikligt med balsam och hårinpackningar eller skydda håret med en sjal.

5. Akta dig för salt

Saltvatten är härligt på många sätt - men inte i håret. Att kliva upp ur havet och lägga sig och sola på stranden är ingen ovanlig företeelse, men kombinationen saltvatten och sol är dubbel trubbel. Saltet gör håret torrt, slitet och kan göra så att håret bleks. Även klor i polvattnet kan missfärga håret. Undvik att doppa håret om du vill skona det, eller skölj ur det med kranvatten efteråt.

6. Var försiktig med accessoarerna

När det är varmt sätter man gärna upp håret i en tofs eller knut - men gör det försiktigt. När man drar ut tofsen ur håret får man ofta med sig flera hårstrån som rycks loss. Solglasögon uppsatta på huvudet i skuggan fastnar också gärna i håret och bryter av stråna. Scrunchies i sammet är mycket mer skonsamma tofsar för håret och brillorna får vila i fodralet när de inte används.

Artikelbild: Pexels/  Elina Sazonova

Läs mer: 

12 hårprodukter – för ett starkare och friskare hår

4 tips – fixa det perfekta strandhåret med saltvattenspray

8 produkter för dig som vill ha långt hår – snabbt