Därför kliar din hårbotten – 6 orsaker

Kliar det i hårbotten? Fjäller det? Är du torr?
Kliar det i hårbotten? Fjäller det? Är du torr? - Foto: Unsplash, Shutterstock
Dela på Pinterest
Kliar det i hårbotten? Fjäller det? Är du torr? Du kan ha drabbats av mjäll, svamp, löss eller psoriasis. Modette reder ut vad problemet kan vara!

Kliar din hårbotten konstant? Anledningarna kan vara många, men det finns några saker som gör att det kliar lite extra i håret på dig. Här listar vi några av dem!

Läs också: Frissigt hår? 5 orsaker till varför det blir frissigt

Därför kliar din hårbotten konstant

1. Du har huvudlöss

Kliar det i hårbotten kan du ha drabbats av löss. Det är inte alls ovanligt att få löss även i vuxen ålder, även om de oftast smittas bland barn. Det är dock inte alltid som lössen kliar – det är inte ovanligt att folk upptäcker dem genom att de helt enkelt syns när du kammar håret. Behandla med lusmedel om du tror att du har fått löss.

2. Du har mjäll

Kanske har du någon gång sett att du fjällar från hårbotten och att det faller ner på axlarna? Mjäll kan uppstå när du har både torr och fet hårbotten. Den torra typen av fjäll lossnar lätt från huvudet medan den feta typen istället ofta fastnar i hårbotten. 

Testa att använda ett milt schampo eller mjällschampo. Har du större besvär kan du prova ett schampo mot jästsvamp.

3. Du har mjälleksem

Vid mjälleksem, även kallat seborroiskt eksem, får du ofta röd och fjällande hud som kan klia. Prova att använda ett svampdödande schampo som innehåller ketoconazol. Fortsätter det klia i hårbotten? Kontakta vårdcentralen!

Foto: Shutterstock

4. Du har hårbottensvamp

Ofta är det barn som får svamp i hårbotten, men personer med nedsatt immunförsvar på grund av medicinering eller sjukdom kan också drabbas. Har du flera fjällande fläckar med korta avbrutna hårstrån? Då kan det vara hårbottensvamp. 

Hör av dig till vårdcentralen om du misstänker att du har drabbats. Du kan då behöva behandlas med tabletter och kräm i hårbotten. 

Läs också: "Hjälp, jag har fett hår!" – Så löser du det

5. Du har psoriasis

Kliar det inte bara i hårbotten utan på andra delar av kroppen? Då kan du ha psoriasis. Psoriasis är en kronisk sjukdom där en av av formerna kallas plack-psoriasis. Vid denna typ kan du få runda och fjällande utslag som kan klia. Utslagen sitter ofta på knäna, armbågarna, nedre delen av ryggen och i hårbotten. Kontakta vårdcentralen för att ta reda på den bästa behandlingen för just dig. 

6. Du använder mycket hårprodukter

Använder du starka hårspray, mousse eller hårmedel som innehåller alkohol kan din hårbotten torka ut. Då kan du få ännu mer mjällbesvär och du besväras ofta av att det kliar i hårbotten. Ofta blir det värre på vintern då luften är torrare och du använder mössa som gör att svampen lättare växer till. En god idé är alltså att se över vad du använder för hårprodukter!

Mer:

7 anledningar till varför du tappar hår och vad du kan göra åt det