Mest läst

Därför kliar din hårbotten – 6 orsaker

Kliar det i hårbotten? Fjäller det? Är du torr?. Foto: Unsplash, Shutterstock
Dela på Pinterest
Kliar det i din hårbotten hela tiden? Med hjälp av Vårdguiden reder vi ut vad det kan bero på och vad du kan göra för att få bukt med problemet.

1. Du har huvudlöss

Löss finns i håret och kan göra att det kliar, men det är inte alltid man märker av symptomen. Du kan upptäcka dem genom att kamma håret med en luskam (där du stryker av kammen mot ett vitt papper). Behandla med lusmedel om du tror att du har fått löss.

2. Du har mjäll

Kanske har du någon gång sett att du fjällar från hårbotten och att det faller ner på axlarna? Mjäll kan uppstå när du har både torr och fet hårbotten. Den torra typen av fjäll lossnar lätt från huvudet medan den feta typen istället ofta fastnar i hårbotten. 

Testa att använda ett milt schampo eller mjällschampo. Har du större besvär kan du prova ett schampo mot jästsvamp.

3. Du har mjälleksem

Vid mjälleksem, även kallat seborroiskt eksem, får du ofta röd och fjällande hud som kan klia. Prova att använda ett svampdödande schampo som innehåller ketoconazol. Blir det inte bättre, kontakta vårdcentralen!

Foto: Shutterstock

4. Du har hårbottensvamp

Ofta är det barn som får svamp i hårbotten, men personer med nedsatt immunförsvar på grund av medicinering eller sjukdom kan också drabbas. Har du flera fjällande fläckar med korta avbrutna hårstrån? Då kan det vara hårbottensvamp. 

Hör av dig till vårdcentralen om du misstänker att du har drabbats. Du kan då behöva behandlas med tabletter och kräm i hårbotten.

5. Du har psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom där en av av formerna kallas plack-psoriasis. Vid denna typ kan du få runda och fjällande utslag som kan klia. Utslagen sitter ofta på knäna, armbågarna, nedre delen av ryggen och i hårbotten. Kontakta vårdcentralen för att ta reda på den bästa behandlingen för just dig. 

6. Du använder mycket hårprodukter

Använder du starka hårspray, mousse eller hårmedel som innehåller alkohol kan din hårbotten torka ut. Då kan du få ännu mer mjällbesvär. Ofta blir det värre på vintern då luften är torrare och du använder mössa som gör att svampen lättare växer till. En god idé är alltså att se över vad du använder för hårprodukter!

Vill du veta mer? På Vårdguiden hittar du all information.

Det finns flera saker som kan förstöra ditt hår (och du gör dem troligtvis varje dag...) Se alla misstag i videon.

Mer:

7 anledningar till varför du tappar hår och vad du kan göra åt det