Mest läst

7 anledningar till varför du tappar hår och vad du kan göra åt det

Tappar du mycket hår? Här är flera orsaker. Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Känns håret slitet och tunt? Här listar vi sju anledningar till vad det kan bero på och vad du kan göra för att få håret att växa igen.

1. Stress

Stress kan leda till att du inte äter tillräckligt, att du får svårt att sova eller att du bli deprimerad, vilket i sin tur kan leda till att immunförsvaret försvagas. Om det händer dig kan du uppleva att håret faller av och blir tunnare.

För att lösa problemet är det viktigaste såklart att stressa mindre. Om stressen lägger sig men håret inte börjar växa kan du testa Nioxin Night Density Rescue, medlet innehåller kraftfulla antioxidanter som ringar in och neutraliserar oxidantiska skador på hårbotten.

2. P-piller

Vissa kvinnor har större risk att drabbas av ärftligt håravfall och det kan triggas igång av P-piller eftersom det sker stora hormonförändringar i kroppen när du äter dem. Om du märker att du börjar tappa hår i samband med P-piller kan det vara bra att byta P-piller eller testa ett annat preventivmedel.

3. Vitaminbrist eller vitaminöverskott

Vitamin A är inte vattenlösligt och kan leda till håravfall när det tas för mycket. Om du vet om att du äter mycket lever, matfett, ost och ägg kan du kanske dra ner en aning på detta.

Håravfall kan även bero på för lite vitaminer och mineraler som järn eller B-vitamin. Båda kan du ta som kosttillskott. Annars hittar du B-vitamin i mjölk, yoghurt, fil, ägg, kött och fågel. Järn får du främst i dig genom animaliska produkter.

4. Viktnedgång

Om du går ner mycket i vikt under en kort period kan kroppen känna sig stressad vilket kan leda till håravfall.

Om hårväxten inte riktigt kommer igång trots att vikten är stabil kan du testa de välkända SugarBearHair vitamins som innehåller en kombination av vitaminer för att ge håret all den näring den behöver för att växa sig starkt och friskt.

5. Medicin

Antidepressiva läkemedel är en typ av medicin som kan leda till håravfall. Om du upplever att du tappar mycket hår på grund av detta kan du kanske rådfråga din läkare om att byta läkemedel eller att möjligtvis dra ner på dosen.

6. Graviditet

Många kvinnor känner att de får starkare och friskare hår när de är gravida men att de senare tappar håret när de börjar amma. Det här beror på att när man är gravid ökar östrogennivåerna i blodet vilket leder till ett tjockt hår, men efter förlossningen går östrogennivåerna ner och hårstråna hamnar i en vilofas.

Något du kan göra är att massera din hårbotten försiktigt 1-2 gånger per dag och att se till att äta en välbalanserad kost. Om det inte hjälper kan kosttillskott komma bra till hjälp.

7. Hårstyling

Hårstyling nöter på både hår och hårrötterna. Värmeverktyg som hårfön och locktång sliter mycket på håret. Förutom värmeverktyg är stylingprodukter inte heller så bra, speciellt om de innehåller silikon, mineraloljor eller alkohol.


Upplever du att ditt hår ofta blir fett trots att du precis tvättat det? Det finns några orsaker till varför, och det går även att undvika!

Om du vill ha fler hårtips kan du kolla in 13 smarta hårknep som alla borde ha koll på