7 anledningar till varför du tappar hår och vad du kan göra åt det

Tappar du mycket hår? Här är de vanligaste orsakerna. - Foto: Pexels / Pexels
Dela på Pinterest
Känns håret slitet och tunt? Här listar vi sju anledningar till vad det kan bero på och vad du kan göra för att få håret att växa igen.

Har du plötsligt fått känslan av att du tappar mer hår än du normalt brukar göra? Det kan ha olika orsaker! Här reder vi ut vad som är de vanliga anledningarna till att tappa mycket hår och vad du kan göra för att stärka din hårbotten.

Men innan vi gör det är det kanske bäst att reda ut om du faktiskt tappar mycket hår – eller om det du tappar är en helt normal mängd.

Läs mer: Hårtrender 2022 – hårfärger och frisyrer du ska satsa på

Hur mycket hår tappar man normalt per dag?

Alla tappar hår varje dag – ungefär 50-150 hårstrån per dag. Det hör faktiskt till hårets naturliga livscykel och är inget du behöver oroa dig över. En människa har någonstans runt 90 000-180 000 hårsäckar i sin hårbotten. Har du mycket hår – det vill säga, många hårsäckar – så kommer du också tappa fler hårstrån. Har du färre hårsäckar, är det inte konstigt om du tappar mindre.

Att tappa 150 hårstrån om dagen räknas alltså som helt normalt, även om det låter mycket.

Innan du börjar fundera på om du tappar mycket hår

Har du låtit håret växa ut och har du idag längre hår än du brukar? Då kan det kännas som att du tappat mer hår än du faktiskt gör – eftersom hårstråna är längre märker du kanske att du tappat hår oftare än du brukade göra när du hade kort hår eller page.

Folk med lockigt hår tappar ofta mer

Något mer som kan vara bra att veta är att det är helt normalt att tappa mycket hår – och för en del hårtyper är det vanligare att tappa hår. Till exempel är det vanligare att folk med rakt och tunt hår tappar mindre hår – medan folk med lockigt och tjockare hår tappar mer. Det beror mycket på genetik, men kan också bero på att folk med lockigt hår använder fler produkter, borstar mer och använder plattång oftare.

Läs mer: Därför kliar din hårbotten – 6 orsaker

7 anledningar till varför du tappar mer hår än du brukar

1. Stress

Stress kan leda till att du inte äter tillräckligt, att du får svårt att sova eller att du bli deprimerad – vilket i sin tur kan leda till att immunförsvaret försvagas. Om det händer dig kan du uppleva att håret faller av och blir tunnare.

För att lösa problemet är det viktigaste såklart att stressa mindre. Du kan kombinera det med ett hårserum som innehåller antioxidanter och har mjukgörande effekt på din hårbotten.

2. P-piller

Vissa kvinnor har större risk att drabbas av ärftligt håravfall – och det kan triggas igång av P-piller eftersom det sker stora hormonförändringar i kroppen när du äter dem. Om du märker att du börjar tappa hår i samband med P-piller kan det vara bra att byta P-piller eller testa ett annat preventivmedel.

3. Vitaminbrist eller vitaminöverskott

Vitamin A är inte vattenlösligt och kan leda till håravfall när det tas för mycket. Om du vet om att du äter mycket lever, matfett, ost och ägg kan du kanske dra ner en aning på detta.

Håravfall kan även bero på för lite vitaminer och mineraler som järn eller B-vitamin. Båda kan du ta som kosttillskott. Annars hittar du B-vitamin i mjölk, yoghurt, fil, ägg, kött och fågel. Järn får du främst i dig genom animaliska produkter.

4. Viktnedgång

Om du går ner mycket i vikt under en kort period kan kroppen känna sig stressad vilket kan leda till håravfall.

5. Medicin

Antidepressiva läkemedel är en typ av medicin som kan leda till håravfall. Om du upplever att du tappar mycket hår på grund av detta kan du kanske rådfråga din läkare om att byta läkemedel eller att möjligtvis dra ner på dosen.

6. Graviditet eller amning

Många kvinnor känner att de får starkare och friskare hår när de är gravida men att de senare tappar håret när de börjar amma. Det här beror på att när man är gravid ökar östrogennivåerna i blodet vilket leder till ett tjockt hår, men efter förlossningen går östrogennivåerna ner och hårstråna hamnar i en vilofas.

Något du kan göra är att massera din hårbotten försiktigt 1-2 gånger per dag och att se till att äta en välbalanserad kost. Om det inte hjälper kan kosttillskott komma bra till hjälp.

7. Hårstyling

Hårstyling nöter på både hår och hårrötterna. Värmeverktyg som hårfön och locktång sliter mycket på håret. Förutom värmeverktyg är stylingprodukter inte heller så bra, speciellt om de innehåller silikon, mineraloljor eller alkohol.

Mer:

9 vanliga misstag – som kan förstöra ditt hår