Guide: Allt du behöver veta om micellärt vatten

micellärt vatten, micellar vatten
Varför ska man använda micellärt vatten? Modette reder ut! - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Micellärt vatten, ansiktsvatten eller toner? I dag kan begreppen inom hudvård kännas som en snårig djungel – men du kan vara lugn. Modette reder ut begreppen och tipsar om de bästa produkterna med micellärt vatten 2021!

Artikeln innehåller reklamlänkar.

Så skiljer sig micellärt vatten, ansiktsvatten och toner åt

Micellärt vatten innehåller så kallade miceller. Miceller är en slags fettsyra som binder smuts och orenheter och avlägsnar dessa skonsamt från huden. Micellärt vatten skapades för att vara en alternativ form av ansiktsrengöring för de med känslig hy – som lätt blir röd och irriterad. 

Ansiktsvatten har utvecklats från vad det tidigare var, och innehåller idag många viktiga egenskaper. Exempelvis innehåller många produkter aloe vera och hyaluronsyra. Men den främsta funktionen kommer från att ansiktsvatten återställer hudens rätta ph-värde. Vanligt vatten har ett ph-värde som ligger runt 7 – medan huden trivs bäst vid ett ph-värde runt 4,5. Därför bör ansiktsvatten användas som ett avslutande steg i rengöringsprocessen – innan du applicerar serum och ansiktskräm. 

Toner är egentligen ett annat ord för ansiktsvatten och används i samma syfte. Det finns även toners som har exfolierande eller porsammandragande egenskaper. 

När ska man använda micellärt vatten?

Micellärt vatten passar till de flesta tillfällen. Ska du på middag direkt efter jobbet och vill fräscha upp dig? Med hjälp av en bomullsrondell och några droppar micellärt vatten kan du enkelt sminka av dig – utan att skölja ansiktet efteråt. Micellärt vatten kan även ersätta dina produkter för ansiktsrengöring. Dessutom lämnar det micellära vattnet dig återfuktad, så du behöver inte ens avsluta med ansiktskräm om du är på språng. Låter det för bra för att vara sant? Spana in redaktionens favoriter och prova själv!

Micellärt vatten: Redaktionens 7 favoriter

1. Bioderma Micellärt vatten

Det micellära vattnet från Bioderma är en riktig storsäljare – vilket vi fattar! Produkten är dryg och prisvärd för dess enastående effekt. Med några få droppar av vattnet får du bort smink och smuts. Köp här för 159 kronor!

2. Kiehl's Herban Micellar water

Kiehl's Herbal-Infused Micellar Cleansing Water är en effektiv men milt rengörande produkt. Kiehl’s formel rengör huden skonsamt och tar bort makeup – samtidigt som den ger huden fukt. Köp här för 275 kronor!

3. L'Occitane Cleansing Infusion

Det här micellära vattnet innehåller uppfriskande gurka och timjan. Svep över huden med en bomullsrondell utan att uppleva rodnad eller irritation.

4. Caudalíe Eau Micellaire

Med veganskt druvvatten avlägsnar det micellära vattnet från Caudalíe skonsamt huden. Klicka hem här för 350 kronor!

5. NYX Micellar water

En riktig budget-favorit från NYX! Köp här för 119 kronor.

6. Micellärt vatten för oljig hud


Har du oljig hud? Då måste du prova det här micellära vattnet från Uriage. Klicka hem här för endast 89 kronor!

7. Lumene Micellärt vatten 3-in-1

Från Lumene kan du köpa ett micellärt vatten som avlägsnar smink från ögon, läppar och ansikte. Produkten är anpassad för känslig hud och ger lyster. Här kan du klicka hem den – endast 49 kronor!

Artikelbild: Pexels

Mer: 

Stor guide: Allt du behöver veta om retinol

Cannabis: Så fungerar CBD-olja i hudvårdsprodukter