Stor guide: Allt du behöver veta om retinol

Retinol
Stor guide: Allt du behöver veta om retinol - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Ett av de mest populära ämnena i hudvård idag är retinol. Modette ger dig en stor guide med allt du behöver veta om retinol och tipsar om fyra effektiva serum.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar. 

Om du är intresserad av hudvård har du säkert kommit i kontakt med det populära ämnet retinol. Men vad är retinol egentligen och vad är det bra för?

Vad är retinol?

Retinol är en effektiv A-vitamin med väldigt små molekyler. De små molekylerna kan tränga djupt ner i hudlagret och verkar bland annat mot akne och rynkor på cellnivå.  Många andra ingredienser kan inte tränga ner på djupet i huden och arbetar därför endast på hudytan – vilket inte är särskilt effektiv. Retinol är en riktig stjärna inom hudvård då ingrediensen både är effektivt och reparerande.

Vad gör retinol?

Retinol är en eftertraktad ingrediens i hudvård då det har en stark effekt på huden. Tidigare beskrev vi hur retinol tränger djupt ner i huden och arbetar på cellnivå. Det retinol gör är att den kan få åldrade hudceller att bete sig som friska och unga hudceller. Helt otroligt, eller hur? Retinol arbetar och stimulerar produktionen av bland annat kollagen vilket kan resultera i att huden känns mer spänstig och fast. Retinol kan helt enkelt beskrivas som en cellkommunicerande ingrediens, så coolt tycker vi på Modette! 

En annan grym fördel med retinol är att det ökar hudens cellförnyelse vilket gör det till en grym ingrediens att använda om man har mycket solskador i ansiktet. 

Hur använder man retinol?

Retinol är en väldigt stark ingrediens som man ska använda försiktigt. Det är superviktigt att man långsamt vänjer huden med retinol för annars kan man få rodnad och torrhet. Du kan både bli röd och börja flagna när du börjar använda retinol, så var försiktig och introducera produkten långsamt. 

När du använder produkter med retinol måste du också använda solskyddsfaktor varje dag (året om) då huden blir extra känslig. 

Läs även: Solskydd för ansiktet: Sommarens 7 bästa köp!

Hur ofta kan jag använda retinol?

Det är bra att låta huden vänja sig långsamt med retinol, då det är en så kraftfull ingrediens. Börja med en gång i vecka och öka sen successivt då huden vant sig. 

När du använder retinol är det bra om du kompletterar din hudvårdsrutin med återfuktande produkter som lugnar huden. 

Produkter med retinol – 5 favoriter

1. The Ordinary Retinoids

Ett grymt serum till budgetpris. Klicka hem det härifrån.

2. PIXI Retinol Tonic

Redaktionens favoritprodukt. Denna tonic är en riktig fuktbomb som motverkar fina linjer och balanserar huden. Spana in den här!

3.Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum

Ett exfolierande serum som förbättrar hudtexturen dag för dag. Klicka hem det här!

4. Verso Skincare Super Facial Serum 

En effektiv dyrgrip. Detta serum har en hög koncentration av retinol 8 som boostar huden och minskar tecken på åldrande. Klicka hem det härifrån.

5. Ole Henriksen Glow Cycle Retin-Alt Power Serum 

Detta serum innehåller bakuchiol som är ett naturligt alternativ till retinol. Serumet jämnar ute huden och minimerar fina linjer – utan att irritera huden eller göra den solkänslig. Spana in serumet här!

Artikelbild: Pexels/ Ron Lach

Läs mer:

5 serum med hyaluronsyra som återfuktar på djupet

Ansiktsserum – bäst i test 2021