Keratosis pilaris – så blir du av med plitor och knottrig hud

Keratosis Pilaris
Keratosis Pilaris – så blir du av med plitor och knottrig hud - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har du också problem med plitor och knottrig hud? Då kan du lida av hudsjukdomen keratosis pilaris. Modette vet du hur du lindrar besvären och får bort plitor och knottrig hud. Spana in våra bästa tips!

Den här artikeln innehåller reklamlänkar. 

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är en mycket vanlig och ofarlig hudsjukdom som ofta är ärftlig. Du känner igen utslagen då det ger knottrig hud med röda plitor. Man kan beskriva huden som "kycklinghud" då huden har små knottror som påminner om kraftig gåshud. Keratosis pilaris kan upplevas som obekvämt då huden kan kännas ojämn och sträv – nästan som sandpapper, men smittar inte och är som sagt helt ofarligt. 

Varför får man keratosis pilaris?

Man får utslag på grund av en överproduktion keratin. Keratin är ett protein som finns i hud, hår och naglar – så det är inget farligt. Keratinet klumpar ihop sig under huden och bildar knottror, ibland kan keratiner även täppa igen hårsäckarna vilket kan leda till en inflammation. 

Var får man keratosis pilaris?

Man kan få keratosis pilaris över hela kroppen, men de vanligaste områdena är:

  • Armar
  • Lår
  • Ansikte (främst kinderna)
  • Rumpa

Utslagen är som små upphöjningar i huden som varierar i färg. Vissa har röda knottror medan andra har mer hudfärgade eller bruna. Dessa knottror kan påminna om finnar vilket kan göra det lockande att klämma dem – gör inte det! Vi vet att det är svårt att motstå men det kan bli fula ärr. 

Vad kan man göra åt keratosis pilaris?

Som vi tidigare skrev så är det en ärftlig hudsjukdom. För många bryter det ut i tonåren för att sen växa bort, medan andra har kvar problemen i vuxen ålder. Sjukdomen går inte att bota helt, det du kan göra är att lindra besvären och göra knottrorna mindre framträdande. 

Så lindrar du keratosis pilaris

  • Håll huden återfuktad och smörj med mjukgörande kräm.
  • Använd en mild peeling.
  • Kläm och klia inte på knottrorna – vi vet att det kan vara svårt att motstå men det kan leda till inflammation och ärrbildning. 
  • Använd kräm eller peeling med AHA-syra som hjälper till att lösa upp knottrorna.
  • Skrubba inte huden för hårt – det går inte att skrubba bort knottrorna eftersom problemet inte sitter på ytan av huden.

Fem produkter att använda mot keratosis pilaris

1. The Ordinary Direct Acids Mandelic Acid

Serum med AHA, hyaluronsyra och mandelsyra. Serumet ger en mild och ytlig exfoliering som passar alla hudtyper. Smörj in problemområdet 1-2 gånger per dag. Klicka hem serumet härifrån!

2. Eucerin AtoControl Body Care Lotion

En mild bodylotion som lugnar torr och irriterad hud. Om du har problem med keratosis pilaris och knottror på huden så är detta ett måste att klicka hem. Spana in den här!

3. CeraVe SA Smoothing Cream

En budgetfavorit som verkligen fungerar! Du kan använda krämen både i ansiktet och på kroppen. Köp krämen här!

4. CeraVe SA Smoothing Cleanser

Känd från TikTok! Denna ansiktsrengöring är grym då den exfolierar och jämnar ut huden samtidigt som den är väldigt skonsam, går även att använda på kroppen. Spana in den här!

5. SKIN TREAT Anti-Blemish Body Treatment

Superhärlig bodylotion som lugnar och återfuktar huden. Klicka hem den härifrån!

Artikelbild: Pexels/ KoolShooters

Läs mer: 

Steg-för-steg guide – så får du dewy skin

Guide: Allt du behöver veta om micellärt vatten

5 serum med hyaluronsyra som återfuktar på djupet


Hud