Parfymskola: Din stora guide om doft och parfym

Visste du att parfymer har använts av människan i över 4000 år? - Foto: Foto: Mariia Boiko/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
I vår stora guide om parfym och doft svarar vi på alla frågor du någonsin haft om parfym. Vad är en toppnot och vad är en basnot? Vad betyder EdT och EdP? Hur får man parfymen att hålla längre?

I denna artikel förekommer köplänkar!

Allt du någonsin undrat om parfym och sådant du inte ens visste att du behövde ha koll på – i Modettes stora parfymskola får du svar på allt! 

Vad är parfym? 

Parfym är en substans som används för att skapa väldoft. Parfym kan användas i rum, på föremål och på människor. I dag är vi mest bekanta med parfym i vätskeform, men återfinns också som oljor, salvor och krämer. Parfym har använts av människan sedan urminnes tider, över 4000 år för att vara exakt. Ordet parfym kommer från latinets per fumum.

Parfym dam - populära dofter för henne

Feminina dofter beskrivs ibland som friska eller pudriga. Blomdofter med noter av vanilj, jasmin, apelsin eller rosor är exempel på typiskt feminina dofter. Här listar vi några av de mest populära damparfymerna just nu.

Parfym dam: Giorgio Armani Sì EdP 30 ml

Omåttligt populär parfym i riktigt lyxig förpackning! Svartvinbär, mysk och majrosor ger denna parfym från Giorgio Armani dess intensiva och förföriska doft. Köp den för 494 kronor här.

Parfym dam: Ariana Grande Ari EdP 30 ml

Ariana Grandes parfym Ari sägs vara en homage till artistens personlighet. Den är kaxig, självständig och ungdomlig utan att vara för komplex. Finns att köpa här för 440 kronor.

Parfym dam: Hugo Boss The Scent For Her EdP 50 ml

En kraftfull och feminin doft för henne från Hugo Boss. Kryddiga basnoter av rostad kakao, varmt hjärta av osmanthus och blommiga toppnoter av fresia och persika. Klicka hem den för 719 kronor.

Hur är en doft uppbyggd?

En parfym kan vara naturligt eller syntetiskt framtagen beroende på hur innehållet har tagits fram. All doft i parfym kommer från eteriska oljor och aromämnen. Eteriska oljor är väldoftande oljor som naturligt återfinns i växter. De består av kemiska föreningar som kan återskapas på syntetisk väg. Förutom eteriska oljor och aromämnen tillsätter man ibland också ett medel som bidrar till att doften håller längre. Någon typ av lösningsmedel ingår oftast också i parfymen, såsom alkohol eller vatten. Vissa parfymextrakt och kemikalier som parfymer innehåller kan orsaka allergi, såsom exempelvis eksem eller utslag. 

En doft, eller en parfym, är uppbyggd i tre nivåer. Dessa tre nivåer kallas också för doftnoter. Dessa doftnoter är den välkända trion topp, hjärta och bas. Vad innebär det? Det reder vi ut här nedan.

Vad är toppnot, hjärtnot och basnot?

Toppnoten, eller huvudnoten, som den också kallas är det första intrycket du får av en parfyms doft. Toppnoten är som tydligast de först 10-15 minuterna efter att parfymen applicerats.Därefter tar de andra tonerna över och toppnoten blir mindre framträdande. Toppnoterna är oftast lätta och kan innehålla blommiga eller friska citrustoner.

Hjärtnoten är, precis som namnet antyder, hjärtat eller kärnan i doften. Hjärtnoten är som mest påtaglig omkring en halvtimme till en timme efter applicering på huden. Det är först nu du verkligen kan avgöra hur parfymen harmonierar med dig och om den verkligen passar dig. 

Basnoten är den tyngsta doften i din parfym. Den träder fram efter ett par timmar. Basnoterna innehåller oftast toner av trä- eller kryddor, som båda är exempel på orientaliska dofter. 

Hur vet man om en parfym är lätt eller komplex? Vad är skillnaden?

En dofts lätthet eller komplexitet bestäms av doftens ingredienser. Desto fler och desto tyngre ingredienser en parfym har, ju mer komplex blir doften. Exempel på tunga dofter är trä, läder och kryddor. Exempel på lätta dofter är citrus och blommor (såsom jasmin, liljekonvalj, rosor och violer).

Vad är feromonparfym?

Något som blev trendigt för något år sedan var att tillverka riktigt komplex parfym genom att tillsatta feromoner. Feromoner kallas ibland för kärleksämnen, men är i själva verket icke-doftande doftämnen som utsöndras av kroppen och skickar olika signaler till omgivningen. Djur använder sig exempelvis ofta av feromoner för att hitta en lämplig partner eller för att skrämma bort rovdjur. 

Feromoner är ämnena kan göra oss mer åtråvärda hos personen vi försöker attrahera. Genom att tillsätta feromoner i parfym kan man på så vis öka en persons attraktionskraft. Vissa parfymer, så kallade feromonparfymer lovar att göra dig till en sexmagnet!

Parfym unisex - populära dofter för alla

Unisexparfymer är könsneutrala dofter som passar alla. De är varken framträdande manliga eller framträdande kvinnliga – utan bara riktigt härliga. Unisexparfymerna är ofta väldigt förföriska, komplexa och sinneskittlande. 

Parfym unisex: Calvin Klein CK One EdT 100 ml

CK One från Calvin Klein är en fräsch citrusdoft som är populär bland både kvinnor och män. Doften har toppnoter av papaya och ananas. Hjärtnoterna är en härlig kombination av bergamott och jasmin. Slutligen en basnot i varm förförisk mysk. Just nu endast 649 kronor.


Parfym unisex: Clean Reserve Sel Santal 50 ml Clean Parfym


En krispig doft men med en subtil rökighet. Clean Reserve Sel Santal EdP är inspirerad av solblekt drivved, blekt av ålder och vattnet, upphittad på en strandkant. Doften öppnar upp med mandarin, bergamott och muskotnöt. I hjärtat hittar vi noter av iris, salta fikon, viol och hasselnötskräm. Doften avrundas med en bas av sandelträ, amber, storax och rosmysk. 

Köp här

Vad är skillnaden på en EdP, EdT och en EdC?

De där förkortningar EdP, EdT och EdC som man ser överallt som benämningar på parfymerna, vad betyder de egentligen? Jo, förkortningarna anger doften koncentrationshalt på parfymextrakt. Det vill säga de skvallrar alltså om doftens styrka. En hög doftkoncentration innebär en mer framträdande doft som dessutom också stannar kvar längre på huden. Nedan har vi samlat alla olika doftbenämningar på koncentrationshalt.

 • Parfym: 15-30 procent  
 • Eau de Parfum (EdP): 8-15 procent
 • Eau de Toilette (EdT): 4-8 procent 
 • Eau de Cologne (EdC): 3-5 procent
 • Splash Cologne: 1-3 procent 
 • Eau de Solide (EdS): ~1 procents doftblandning

Kan man blanda olika parfymer?

Man kan mixa flera olika parfymer för att uppnå en högst personlig doft, en så kallad signaturdoft. Det kan vara smart att växa sin doftgarderob. Det vill säga skaffa flera olika parfymer till olika säsonger eller olika tillfällen eller olika humör. De olika parfymerna kan sedan kombineras på flera olika sätt. Helt plötsligt har du dubbelt så många parfymer att tillgå. 

De flesta parfymer samspelar väldigt bra med varandra. Det man ska tänka på när man mixar är dock att de inte tar ut varandra. Det vill säga mixa inte två parfymer som är för lika, utan satsa på två parfymer som skiljer sig åt. Exempelvis mixa en lätt parfym med en komplex parfym. En blommig doft med en läderdoft, en citrusdoft med en kryddig doft eller en feminin doft med en unisexdoft. På så vis uppnår du en unika och spännande kombinationer som kan dofta helt magiskt.

Hur får man en parfym att hålla hela dagen?

Visst är det tråkigt när man lägger mycket pengar på en lyxig parfym och sedan försvinner doften alldeles för fort? Det finns som tur är några knep som får din parfym att hålla hela dagen. Här kommer våra bästa tips.

 • Spraya din parfym i håret: Parfym fäster nämligen bättre på hår än på hud. 
 • Återfukta huden innan applicering: Ett knep kan vara att lägga ett tunt lager olja eller vaselin på huden innan du sprayar på din parfym. Parfym fäster nämligen bättre på återfuktad hud än på torr hud. 
 • Satsa på EdP: Välj en parfym med hög doftkoncentration, exempelvis en Eau de Parfum (EdP). Högre doftkoncentration innebär att parfymen håller längre.
 • Gnugga inte: Gnugga inte in parfymen efter att du applicerat den. När du gnuggar försvinner nämligen doften. Låt din parfym istället lufttorka.
 • Intensifiera din parfym: Doften blir mer intensiv på din hud när du är varm. Det betyder för den delen inte att du ska öka din kroppstemperatur genom att springa, utan istället att du ska välja strategiska ställen att applicera din parfym på. Bakom öronen och på handleden är klassiska ställen där din kroppstemperatur är naturligt högre.
 • Förvara din parfym rätt: Få din parfym att hålla längre genom att förvara den rätt. Parfymen bör förvaras torrt och svalt. Det kan exempelvis vara vanligt att förvara sin parfym i badrummet, gör inte det. Badrummet är fuktigt och det gillar inte din parfym.

Kom ihåg! Ibland kan du uppleva att din parfym försvinner för fort, men faktum är att din omgivning kan känna den ändå, trots att du inte gör det. 

Vilken parfym passar dig?

Parfym doftar olika på olika personer. För att veta vilken parfym som passar dig är det helt enkelt bäst att testa. Kom ihåg att vänta en timme efter att du applicerat en ny parfym som du vill testa. Det är först efter en timme som hjärtnoterna blir framträdande och du kan känna hur doften harmonierar på din hud. Om du testar doften i butik eller hos en kompis, kom ihåg att spraya på huden och inte på en doftpinne eller på kläderna. Du kan också läsa på om innehållet i parfymer du vet att du säkert gillar och sedan leta efter ingredienserna i andra parfymer. På så sätt lär du dig om vilka dofter som passar bäst på dig och du blir snabbt en riktigt parfymexpert!

Kan man göra egen parfym? 

Absolut kan du göra din egen parfym hemma. Det går att beställa eteriska oljor online som du sedan kan blanda. Du behöver minst tre oljor – en bas, ett hjärta och en topp. Det finns även kurser där man kan lär sig mer avancerad parfymtillverkning.

Parfym online - vad ska man tänka på?

När du handlar parfym online är det viktigt att tänka på att du handla från kända återförsäljare, så att du kan känna dig säker på att du får den varan du betalar för. Fördelen med att köpa parfymer online är att du kan hitta det billigaste priset bland annat genom att jämföra priser hos de olika återförsäljarna. Du kan bevaka dina favoritparfymer hos de olika butikerna och klicka hem din doft när den finns att köpa till nedsatt pris. Du kan även läsa recensioner och ingredienslistan online och får på så sätt all den informationen du behöver om du skulle vilja prova något nytt. 

Parfym online - vilka butiker har bäst utbud?

Kicks är en välkänd skönhetsbutik som finns både online och fysiskt. De har ett brett utbud av smink, hudvård, hårvård och såklart även parfymer. Besök butiken.

Hos Nordicfeel kan du shoppa parfymer för dam, herr och unisex. De har märken som exemeplvis Calvin Klein, Gucci och Lancôme. Besök butiken här.

Lyko är en destination för skönhet online. Här kan du shoppa allt du behöver till din skönhetsrutin, så även härliga parfymer. Ta mig till butiken.

I Åhléns stora skönhetssektion återfinner vi parfymer för dam och herr. Du hittar märken som Zadig & Voltaire, Prada och Hugo Boss. Besök butiken.

Parfym herr - populära dofter för honom

Herrparfymer kan dofta otroligt härligt. En riktigt fräsch eller varm herrdoft är dessutom en riktigt lyxig present till någon av männen i ditt liv, såsom en pappa, en bror, en pojkvän eller en killkompis. Parfymer framtagna för det manliga könet är oftast lite tyngre och mer komplexa än parfymer för kvinnor. Basnoter innehåller oftast läder, tobak eller trä, såsom ceder eller patchouli. 

Parfym herr: Hugo Boss The Scent EdT 50 ml

Hugo Boss The Scent är en minst sagt populär herrparfym som doftar ljuvligt. Toppnoten är ingefära, följt av ett hjärta med lugnande lavendel och maninkafrukt. Basen är i läder vilken ger doften dess lyxiga och eleganta signatur. Endast 639 kronor här.

Parfym herr: Yves Saint Laurent L'Homme EdT 60 ml

L´Homme är en älskad doft från Yves Saint Laurent som får honom att dofta sådär elegant och självsäker. Doften innehåller noter av bergamott, ingefära och vetiver. Mums! Finns att köpa för 580 kronor här.

Parfym herr:Gucci Guilty Pour Homme EdP 90 ml

Gucci Guilty Eau de Parfum Pour Homme är vår favorit bland Guccis herrdofter. Toppnot av lätta rosor och ett sting av chilipeppar. Ett komplext hjärta med neroli, landel och apelsinblomma. Basnoter av patchouli och cederträ. En vinnande kombination som ger den här parfymen en intensiv doft. Finns att klicka hem här för 1100 kronor.

Läs även: 

Herrparfym 2021

5 knep som gör att din parfym håller hela dagen