Så får du sminket att hålla – vad är ansiktsprimer och vilken ska man välja?

Dela på Pinterest
Oavsett om du vill att sminket ska hålla hela kvällen på en fest eller om du vill att din vardagsmakeup ska hålla sig fräsch så länge som möjligt är det viktigt att man preppar huden med primers innan man applicerar make up. Vi hjälper dig att reda ut de olika produkterna i skönhetsdjungeln.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar.

Vad är en ansiktsprimer?

Efter din hudvårdsrutin kan du använda en primer för ansiktet, vilket fungerar som en grund för att din basmakeup ska hålla hela dagen. Det finns olika sorters primers beroende på din hudtyp och din huds behov. 

Återfuktande ansiktsprimer för torr hy

För dig med torr hy är det viktigt att du väljer en återfuktande bas för att undvika torra hudflagor och att din foundation ska appliceras så jämt som möjligt. En lystergivande primer ger intrycket av en hälsosam och ungdomlig hy och passar alldeles utmärkt för torr hud. 

1. Smashbox Photo finish Primer oil


En oljeprimer vårdar och förbereder huden inför applicering av makeup. Smashbox Photo Finish Primer Oil absorberas lätt och ger huden en strålande samt ungdomlig look. Denna oljeprimer innehåller 15 olika lipid-växtextrakt, jojobaolja som verkar fuktgivande, lugnande kamomill och eteriska oljor. För lite extra glow kan man applicera denna primer på kindbenen.

2. Lumene Natural Glow Moisturizing Illuminating Primer



Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer ger din hy en återfuktad och lystergivande finish samtidigt som den lägger en slät grund för sminket. Denna primer innehåller arktiskt källvatten som verkar återfuktande på huden, ekologisk nordisk björksav som slätar ut huden samt lystergivande nordiska hjortron.
Torr hy är ett minne blott med denna fuktgivande primer! Klicka hem den här.

Tips: För extra lyster kan du mixa några droppar primer med din foundation.

3. Holika Holika Naked Face Gold serum primer

Holika Holika Naked Face Gold Serum Primer är en riktigt lyxig och återfuktande primer med pärl- och guld-extrakt för att fullmata huden med glöd, fukt och lyster. Denna primer passar alla sorters hudtyper.Just nu kostar den 239 kronor, ordinarie pris 319 kronor. Du hittar den här.

Ansiktsprimer för fet & ojämn hy

Har du oljig hy kan det vara lämpligt att använda en nedmattande primer som kontrollerar hudens naturliga oljor. Primers som är anpassade för fet eller ojämn hy är ofta silikonbaserade. Dessa primers gör underverk för att minska synliga porer och fina linjer.

1. The Ordinary High-Adherence Silicone Primer


Med avancerade adaptiva silikoner troller The Ordinary High Adherence Silicone Primer bort dina porer och ojämnheter på ett kick! Resultater blir en matt, återfuktad och utjämnad hy som håller flera timmar. Du kan även använda denna produkt som ett sista steg i din hudvårdsrutin vilket gör denna klassiker till en riktig multiuse-produkt. Ett stort plus är att denna primer är dryg och prisvärd!  Här kan du köpa denna härliga silikonprimer.

2. NYX The Marshmallow primer


Nyx Professional Makeup Marshmallow Primer 10-i-1 super primer är precis som namnet antyder - en riktig superprimer med massvis av härliga ingredienser som bland annat rotextrakt från Läkemalva, eller Marshmallowväxt som den också kallas. Konsistensen är vispad och gör att den känns extra mysig att applicera på ansiktet. Med sina tio egenskaper som komplimenterar din makeup ska denna primer minimera ojämn hudtextur, återfukta, lugna, verka mjukgörande, lystergivande och få din bas att hålla länge. Du hittar den här.

3. YSL Touche Eclat Blur primer


3. Denna lyxiga och lystergivande blurkräm ger ett slätare och porutjämnande resultat. YSL Touche Eclat Blur primer finns i flera olika nyanser beroende på vilket resultat du önskar, lystergivande eller utjämnade effekt. Ingredienser såsom närande majsolja, aprikoskärnolja, passionfruktolja samt risolja höjer din sminkupplevelse till nästa nivå! Klicka hem den här.

Ansiktsprimer för kombinerad hy/blandhy

Du som har kombinerad hy kan skatta dig lycklig eftersom du kan använda nästan vilken primer som helst och kanske det bästa av allt - du kan använda flera på dina problemområden. Har du oljig hy i T-zonen kan du använda en nedmattande primer där och en lystergivande primer i resten av ansiktet. 

1. Bobbi Brown Vitamin Enriched Face Base


Bobbi Brown Vitamin Enriched Face base är en riktig kultklassiker bland makeupfantaster världen över! Då denna primer innehåller återfuktande sheasmör kan du förvänta dig en direkt återfuktande, uppmjukande och fyllig hy. Det bästa av allt är att den inte innehåller några parabener, ftalater, sulfater, sulfiter eller gluten. Dessutom doftar den ljuvligt av grapefrukt och geranium som ger en uppiggande effekt. Här kan du köpa den.

2. BeautyAct 24H Weightless H20 Matte Primer


Den vattenbaserade BeautyAct 24H Weightless H20 Matte Primer bidrar till en mattare hy och absorberar överflödig olja samtidigt som den verkar utjämnande samt återfuktande. Eftersom denna produkt är vattenbaserad finns det ingen risk för att dina porer täpps igen. Köp den här.

3. NYX Honey dew me up! plumping primer


För dig som eftersträvar en strålande hy är Nyx Dew Me Up Primer rätt val då den genom sin unika formula med extrakt från houngsmelon lämnar huden full med glow kan att lämna efter sig en fet känsla. Ett plus är att denna primer dessutom är vegansk.Här kan du klicka hem primern.