5 saker du måste veta om Ulf Kristersson

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson är partiledare för Moderaterna och kan vinna riksdagsvalet 2018 - Foto: Sören Andersson/TT
Dela på Pinterest
Det börjar närma sig val och här är allt du behöver veta om Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

1. Hur gammal Ulf Kristersson är.

Ulf Kristersson är 54 år gammal och firar sin födelsedag den 29 december. Året då han föddes var 1963.

2. Var Ulf Kristersson är ifrån och var han bor nu.

Ulf Kristersson är född i Lund i Skåne och bodde där tills han var fem år gammal. Han är uppvuxen i Torshälla som ligger utanför Eskilstuna. Ulf är idag bosatt i Strängnäs där han bor tillsammans med sin fru och deras tre adoptivdöttrar. 

Ulf Kristersson är partiledare för Moderaterna. Bildkälla: Sören Andersson/TT

3. Hur Ulf Kristerssons bakgrund ser ut.

Ulf Kristersson gick på gymnasiet i Eskilstuna där han tog studenten 1983, efter studenten gjorde han värnplikt i Enköping. Runt 1984 flyttade Ulf till Uppsala där han studerade företagsekonomi och nationalekonomi på Uppsala Universitet. Vid Uppsala Universitet tog han även en examen inom civilekonomi åtta år senare.

Under fyra år, mellan 1988-1992, var Ulf Kristersson ordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Ulf valdes in till riksdagen för Moderaterna i riksdagsvalet som var 1991, och då som riksdagsledamot från Stockholms stad. 

Ulf Kristersson kan bli Sveriges nästa statsminister. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

4. Hur länge Ulf Kristersson har varit partiledare för Moderaterna.

Ulf Kristersson valdes till Moderaternas partiledare ganska nyligen, nämligen den 1 oktober 2017. Han valdes till partiledare vid partiets extrainsatta partistämma. Han tog över efter Anna Kinberg Batra som hoppade av när det var knappt ett år kvar till val. 

Ulf Kristersson vill att alla ska känna sig som en del i svenska samhället. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT

5. Vad Ulf Kristersson har tagit för något politiskt ställningstagande. 

Moderaterna och Ulf Kristersson vill att integrationen ska bli bättre och att alla ska känna sig som en del i svenska samhället. De har som löfte att ge Sverige kortare köer inom vården så att alla kan få snabbare hjälp, och de vill även minska antalet brott och sätta stopp för kriminella gäng. Moderaterna vill även att Sverige ska vara ett bra land för företag.

Vill du veta mer om Centerpartiets och Kristdemokraternas partiledare? Då borde du läsa om Annie Lööf och Ebba Busch Thor.