Efter kritikstormen: Margaux Dietz förklarar sitt agerande

Efter kritikstormen: Margaux Dietz förklarar sitt agerande
Efter kritikstormen: Margaux Dietz förklarar sitt agerande i ett långt inlägg på sin Instagram. - Foto: STELLA Pictures, STELLA Pictures/Jari Kantola
Dela på Pinterest
Förra veckan riktades skarp kritik mot influencern Margaux Dietz efter att hon publicerat en video där hon, tillsammans med sin son Arnold, upptäcker en man som ligger utanför deras lägenhet. Nu publicerar hon ett långt inlägg där hon förklarar händelsen och sitt agerande.

Under de senaste dagarna har stark kritik riktats mot influencern Margaux Dietz efter en video hon publicerat på sin Youtube-kanal. I videon upptäcker Margaux en man som ligger utslagen utanför hennes ytterdörr, varpå hon, tillsammans med sin son Arnold, går utanför lägenheten, petar på den okända mannen och går in igen. Därefter ringer Margaux sin PT för att fråga hur hon ska gå tillväga för att hantera situationen. Det hela filmades och kunde därefter ses i en Youtube-video – en video som fått en hel del konsekvenser. 

Margaux Dietz kritiseras och förlorar samarbeten efter kritiserad video

Förutom en kritikstorm från Margaux följare och andra personer som uttrycker sina åsikter kring händelsen har företag som Lumene och Stronger valt att avbryta sina samarbeten med influencern.

Det tog ett tag innan Margaux Dietz själv uttalade sig om händelsen och den kritik hon fått. Men under måndagen publicerade hon en lång på sin Instagram där hon förklarar att hon först trodde att det var en familjevän som hamnat utanför hennes dörr, och att det var en av anledningarna till att hon släppte ut sin son i tapphuset. Hon skriver även att hon skulle ha agerat annorlunda om det var så att mannen var i nöd, vilket han enligt Margaux inte verkade vara. Hon ber även om ursäkt för sitt agerande:

"De senaste dagarna har jag fått hård kritik för en video jag lade ut förra veckan. Jag förstår kritiken, tar till mig av den och vill förbehållslöst be om ursäkt. Mot alla mina medmänniskor, följare och samarbetspartners har jag ett ansvar. Jag har brustit i det ansvaret", skriver Margaux och tillägger senare i texten:

"Händelsen filmades och några delar av denna händelse lades i torsdags ut på min Youtubekanal. Filmen togs omedelbart bort när jag insåg misstaget. Det var fel att filma händelsen. Det var fel att lägga ut det på Youtube. Det var fel att blanda in min son. Och det var fel att inte omedelbart ringa polisen.
Det finns inga förmildrande omständigheter"

Hon berättar även att hon ringt och bett om ursäkt till den man som låg utanför hennes ytterdörr, och menar att han hamnat utanför fel dörr.

Kritikstorm mot Margaux Dietz

I kommentarsfältet möts Dietz fortsatt av hård kritik, inte minst för att hon filmat och utsatt sin son för potentiell fara.

"Spelar liksom ingen roll vem personen må ha varit. Man tar inte ut sin 5 åriga son till en så pass påverkad morbror eller kompis heller. Även det är FEL."

"Jag förstår bara inte varför man filmar och lägger ut överhuvudtaget. Enligt mig spelar de ingen roll om man känner människan i fråga eller om den är medvetslös eller kontaktbar. Respektlöst.", skriver en person.

"Borde du inte fattat redan från början att det är fel? Du har ju klippt och redigerat videon. Du har haft gott om tid att ändra dig och tänka efter. Även om normala människor vet redan utan att tänka hur fel detta är. Det är verkligen skandal att hela Sverige ska behöva reagera för att du ska fatta", skriver en annan.

Men det finns också de som försvarar Margaux och anser att det florerat nog med åsikter på ämnet.

"Du har bett om ursäkt, det är de som fortsätter hata och hota trots att du uttryckt flera gånger att du är ledsen som måste ge sig nu. Låt henne vara. Ingen är felfri."

En annan kommentar som sticker ut under inlägget är en kommentar från en influencer-kollega som skriver: 

"Bra att du förklarar och ber om ursäkt. Som människa måste man få göra fel ibland. Att vara perfekt i alla situationer är omöjligt. Det är av misstag som man lär sig och växer som människa."