Varför sover man sämre när det är fullmåne? Vi reder ut

Varför sover man sämre när det är fullmåne? Vi reder ut
Varför sover man sämre när det är fullmåne? Vi reder ut. - Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT, Lux Graves/Unsplash
Dela på Pinterest
Fullmånen kommer och går, och så även den dåliga sömnen som kommer med den. Men varför sover man egentligen sämre vid fullmåne?

För många har fullmåne en stor inverkan på sömnen: Man sover bra när månen är halv, men så fort månen blir rund som en boll sover man som en kratta. Dessutom är det skönt att kunna skylla på något när man sovit dåligt, och då finns fullmånen där – perfekt att ta till när tröttheten är ett faktum. Men frågan kvarstår: Är det verkligen så att man sover sämre när det är fullmåne och varför gör man i så fall det? 

Därför sover du sämre när det är fullmåne

Enligt en studie genomförd av forskare vid Uppsala universitet kan det ljuset som månen ger ifrån sig vara en bidragande faktor till att vissa personer sover sämre än vanligt när det är fullmåne. Det är alltså en större mängd synlig måne än vanligt när det är fullmåne och därför ökar även mängden solljus som månen ger ifrån sig. 

Om månen har en påverkan på vår sömn eller inte är dock något forskarna inte riktigt kan slå fast till 100 procent. 

Läs mer: Fullmåne 2022: Då är det fullmåne och supermåne - Alla datum

Män sover sämre än kvinnor vid fullmåne 

Enligt samma studie sover män sämre än kvinnor när det vankas fullmåne. När studien genomfördes kunde forskarna se att de män som medverkade i studien hade sämre sömnkvalité än kvinnornas vid fullmåne. Männen vaknade fler gånger under natten och är enligt tidigare genomförda studier mer mottagliga för omgivande ljusförhållanden. Det starka ljuset från fullmånen är inte för män, helt enkelt.

Läs även: Det tänder du på – enligt ditt stjärntecken

stats