Löneförhandling - Hur du förhandlar till dig en bra lön på ditt nya jobb

Löneförhandling på ett nytt jobb
Löneförhandling - Värt att tänka på - Foto: Unsplash.com
Dela på Pinterest
Vad ska man säga under en löneförhandling? Finns det något man absolut inte ska göra? Se hur du gör bra ifrån dig under en löneförhandling!

När man är ny på arbetsmarknaden är det inte alltid lätt att tänka på att man kan förhandla om sin lön. Att löneförhandla kan man göra både vid en jobbintervju såväl som när man jobbar på en arbetsplats en tid. Din kompetens är viktig oavsett var i karriären du befinner dig – och här får du några tips på hur du kan förhandla dig till en bra lön.

Bli grym på löneförhandling

Om du vet att företaget redan accepterat dig som medarbetare har du en fördel eftersom vad du än frågar efter är det värsta som kan hända att du får ett nej. Det här betyder förstås inte att du ska begära en galen summa - men en summa som du känner att ditt arbete kommer vara värt. Förhandla lön är just en förhandling, troligtvis kommer företaget ge dig ett motbud till ditt första bud - ha det i åtanke inför ditt lönesamtal. 

Det är alltid lättare att förhandla upp din ingångslön än att sedan få löneförhöjningar. Ingångslön är därför den viktigaste förhandlingen. 


1. Öva på att förhandla


Att lära sig förhandla gör man genom att öva. Detta kan man göra på lite olika sätt, men ett är att prova göra det nästa gång man är ute och handlar i matbutiken eller ute och shoppar på stan. Prova att ställa frågan ”kan vi göra något åt priset?” till kassören och se om ni kan komma fram till ett bättre pris.


2. Kom förberedd


Förbered dig på samtalet. Är du på en jobbintervju kan det vara bra att hålla koll på vad andra personer inom samma bransch tjänar. Rätt vad det är får du frågan vad du vill ha i lön, eller så kan du själv lägga fram ett önskemål vad du vill ha för ingångslön. Har du jobbar på en arbetsplats i tid så fundera på varför just du är värd en löneförhöjning. Du kanske gör ditt jobb bra, ställer alltid upp med det ena än det andra, är sällan sjuk, har jämfört vad andra tjänar inom samma bransch eller liknande. Lönesamtalet är till för att fokusera på din lön i förhållande till dina arbetsuppgifter och din prestation.


3. Var ditt eget varumärke


Om du inte har några tidigare erfarenheter så se till att du har en snygg klädsel, var rak i ryggen och se glad ut – du är ditt eget varumärke oavsett vad du har med dig sen tidigare. Fundera på innan vad det är du vill och förmedla det. Titta personen i ögonen, ställ även frågor och visa att du är intresserad. Detta kan förstås också vara svårt, men precis som i punkt 1 kan du öva på detta tillsammans med någon vän eller kanske framför spegeln.


4. Våga fråga


Till sist, våga fråga. Om du aldrig tar upp detta själv kan det dröja innan din chef tar upp något om detta – och då har du troligen fått gå en längre tid utan den lön du förtjänar längre än nödvändigt.


Lycka till!


Läs mer:

Tips på kontorsjobb utan utbildning

Avtackning kollega

Varför vill du jobba hos oss  



Artikelbild: unsplash.com