Varför vill du jobba hos oss? Så svarar du din framtida chef

Vanliga intervjufrågor
Varför vill du jobba hos oss? Så svarar du på intervjufrågan. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
En fråga du troligen kommer få på en arbetsintervju är: Varför vill du jobba hos oss? Vad ska man tänka på när man svarar och vilka fler frågor ska man vara förberedd på? Vi vägleder dig!

Varför vill du jobba här? Varför ska vi anställa dig? Varför har du sökt det här jobbet? Ja, det är en klassisk intervjufråga och en väldigt viktig sådan. Låt oss gå igenom allt du behöver veta!

Läs också: Vill du in i mediebranschen? Sök till SEO Content team

Vanliga intervjufrågor när du söker jobb

Först och främst gäller en sak – läs igenom jobbeskrivningen noggrant innan arbetsintervjun. På så sätt är du väl förberedd! Återberätta sedan vad du vet att de söker och koppla det till dina starka egenskaper och erfarenheter. 

1. Varför vill du jobba här?

Batoul Raad är Tiktok-profil och delar med sig av smarta karriärtips på sociala medier. Så här tipsar hon om att man kan svara på frågan "Varför vill du jobba här?"

"Jag såg att ni sökte någon som är serviceinriktad, jag har jobbat inom service i flera år och tror att jag hjälpa er att behålla kvalitén"

"Jag har kollat er på Linkedin och såg att ni jobbar väldigt mycket i team. Det är något jag också har mycket erfarenhet av från tidigare jobb!"

Genom att svara så här förstår företaget att du har gjort research, vet vad de söker och att du fyller det behovet. Få fler tips i videon här!

Och samtalet tar såklart inte slut där... Det brukar ju dyka upp en hel del frågor under en intervju. Kanske har du själv också frågor till din framtida arbetsgivare? Var inte rädd för att ställa dem! Det visar bara att du är intresserad, engagerad och vill veta mer om jobbet.

2. Berätta mer om dig själv!

Här gäller det att vara förberedd på vad du ska svara. Du ska i första hand inte rabbla dina fritidsintressen och vad du gillar att göra – tänk på att detta handlar om jobb! Företaget vill såklart lära känna dig som person men i detta läge ska du snarare ta upp vad du har för utbildning, dina tidigare jobb och erfarenheter.

3. Vilka är dina svagheter?

Fundera över dina svagheter och vilka dessa kan vara. Har du någon svaghet som också kan ses som en styrka? Berättar du om en av dina sämre sidor, glöm inte att alltid avsluta meningen med något positivt! Exempelvis: 

"Jag kan ha svårt för att säga nej till folk, men det är något jag har övat mycket på och känner att jag har blivit bättre på med åren"

4. Berätta om en utmaning och hur du löste den!

Detta är också en typisk intervjufråga, därför är det bra att du funderar ut ett svar redan innan det är dags för samtalet. Har du stött på en utmaning på jobbet? Kanske var det när din närmsta chef lämnade och du fick ta ett stort ansvar eller när en kund skällde ut dig i kassan? Hur agerade du och axlade situationen? Lyft fram dina positiva egenskaper och berätta hur du löste (eller försökte lösa) problemet.

5. Varför söker du nytt jobb?

Du kanske inte trivs på ditt nuvarande jobb på grund av en chef eller din dåliga lön eller kanske har du varit på samma bolag i flera år och helt enkelt vill byta? Oavsett vad din anledning är – fundera på hur du ska formulera dig under en intervju. Arbetsgivaren vill inte höra skitsnack och negativa saker. Så här kan du exempelvis säga:

"Jag känner mig redo för något nytt och tyckte det här jobbet lät så spännande"

"Jag skulle vilja utvecklas mer inom det här området och det är precis det ni söker i den här tjänsten – så därför skickade jag in min ansökan!"

Vill du ha fler tips? Här är 7 frågor du bör ställa dig själv – innan din arbetsintervju

Glöm inte att läsa igenom avtalet noggrant innan du signar. Foto: Pexels

Mer:

Vad ska jag jobba med? Gör quiz här!

Behöver du tips vid avtackning av kollega?