Högskoleprovet 2023: Datum, avgift och allt du behöver veta

Högskoleprovet 2023: Allt du behöver veta om du vill anmäla dig
Anmälan till högskoleprovet 2023 - Foto: Envato.com
Dela på Pinterest
Vill du göra högskoleprovet 2023 är det dags att anmäla sig nu. Vi har samlat all information om årets prov och hur du går tillväga!

Om du har planer på att göra högskoleprovet i år, då börjar det bli dags att kolla upp vart och när det kan göras – speciellt om du tänkt göra det till våren. Här kommer vi att gå igenom allting som du behöver veta om högskoleprovet 2023.

Datum för högskoleprovet 2023


Högskoleprovet har alltid två provtillfällen varje år, en gång på våren och en gång på hösten. I år är dessa dagar 25 mars och 22 oktober. Anmälan är dock öppen ungefär två månader innan provdagen, under en vecka per gång. 

Datum för att anmäla sig till göra högskoleprov

  • Anmälan till provtillfället på våren öppnar den 10 januari och håller öppet till 17 januari. 
  • Anmälan till hösten sker 15-22 augusti. 

Det går inte att anmäla sig i efterhand, under det är endast dessa tillfällen som gäller.

Hur anmäler man sig till högskoleprovet?

Anmälan till högskoleprovet sker på hogskoleprov.nu. Om man inte har något kontodär så börjar man med att registrera sig. När man har loggat in kan man anmäla sigtill högskoleprovet och välja provort.När man loggat in kan man även se sina tidigare resultat, om man har genomförthögskoleprovet tidigare. Här kan man även hitta sin kallelse en vecka innanprovdagen, och denna kallelse skickas även via mail.

Läs mer: Kort utbildning som ger hög lön

Avgift för att göra högskoleprovet 2023


Avgiften för att göra högskoleprovet är 450 kronor, och detta ska betalas senaste den sista anmälningsdagen. Detta återbetalas inte om man senare ångrar sig, det går inte heller att boka om till ett annat provtillfälle eller ge bort sin plats till någon annan.

Provorter för högskoleprovet

Högskoleprovet genomförs på ett stort antal orter, och det är olika universitet och högskolor som håller i provet. Totalt är det ungefär 20 olika skolor som är provanordnare, och flera av dem har flera provorter. Högskolan i Dalarna har till exempel sju olika provorter: Avesta, Borlänge, Falun, Leksand, Ludvika, Malung och Mora. Några av de skolor som håller i högskoleprovet är till exempel Stockholms universitet, Uppsala universitet, Örebro universitet, Mälardalens universitet, Karlstads universitet och Högskolan Väst.

Samtliga anordnare och provorter hittar du här:
https://www.studera.nu/hogskoleprov/Anmalan-till-hogskoleprovet/har-kan-du-gora-
hogskoleprovet/

Läs mer: Kontorsjobb du kan få utan utbildning

Åldersgräns för högskoleprovet

För att få göra högskoleprovet måste man fylla minst 18 år under året. Om man började i gymnasiet före 16 års ålder så gäller dock undantag, och då får man genomföra högskoleprovet innan det år man fyller 18. På provdagen behöver man ha med sig giltig legitimation. Uppgifterna på legitimationen måste stämma överens med personuppgifterna i anmälan.