"Äntligen hemma"-Björn kommer ut som transsexuell – heter Lee Christiernsson

Tvådelad bild på Lee Christiernsson, tidigare Björn Christiernsson.
"Äntligen hemma"-programledaren kommer ut som transexuell. - Foto: Stella Pictures och Instagram.
Dela på Pinterest
Folkkäre programledaren "Snickar-Björn" Christiernsson från "Äntligen hemma" har kommit ut som transsexuell. I en intervju med QX berättar hen om det nya livet som Lee Christiernsson och varför Tone Sekelius blev hens räddning.

Långköraren "Äntligen hemma" var länge en självklar del i TV4:s tv-tablå på 90- och 00-talet, men efter 42 säsonger lades programmet ned. En av byggprogrammets profiler, som kom att bli mycket omtyckt, var snickaren Björn Christiernsson, som blev "Snickar"-Björn med hela svenska folket. Under storhetstiden blev han även utsedd till en av "Sveriges sexigaste killar". 

Efter att "Äntligen hemma" försvann ut tv-rutan fortsatte Björn att snickra framför kameran, då i Youtube-serien "Björn bygger bo". 

Kommer ut som transexuell

 I en stor intervju med tidningen QX kommer "Snickar"-Björn ut som transsexuell, numera heter hen Lee Christiernsson och är ickebinär.

– Jag har två sidor och jag har bara visat den ena. Jag ser det som att jag blir 2.0 nu, lite härligare och bättre bara. De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri, med en kropp som passar mig, säger Lee till QX.

I intervju berättar hen även att hen inte är noggrann med pronomen och namn – än.

– Det är viktigt att mitt gamla liv får synas, att det får ligga där parallellt och skvalpa runt. Jag vill göra det enkelt för folk att förstå. 

Tone Sekelius var räddningen

Lee visste tidigt att hen var annorlunda. Hen har alltid haft ett intresse för stereotypiskt kvinnliga kläder, skor och smycken, och hängde mycket i sin mammas garderob när ingen såg. Men det här förblev en hemlighet i över 40 år. Sen kom corona och Lee, då Björn, fick tid och utrymme för att uttrycka sina känslor på riktigt. 

När Lee bestämde sig för att påbörja sin omvandling som transsexuell var det Tone Sekelius som blev räddningen. Tone berättade nämligen i en Youtube-video om ett internationellt sjukhus som hjälpte transsexuella med transition. 

– Hade det inte funkat vet jag inte hur det hade gått, då hade kanske sjukvården fått ytterligare ett självmord på sitt samvete, säger Lee till QX.

Läs mer: Tone Sekelius om Melodifestivalen: "Stresspåslag"

I TV4 dokumentären "Att bli Lee" kommer tittarna få följa Björns resa till att bli Lee. Dokumentären har premiär den 6 februari.