5 mars är det Ostbågens dag – Dagen man MÅSTE äta ostbågar

Passa på, fira ostbågens dag! - Foto: Christine Olsson/TT
Dela på Pinterest
Älskar du också ostbågar? Du är inte ensam, varje år säljs 11 miljoner påsar! Läs roliga recept och hur du kan fira ostbågens dag!

Idag, 5 mars, är det Ostbågens dag, eller "Cheez Doodle Day" som den också kallas. En dag tillägnad den populära snacksen med ostsmak som kallas ostbågar. Ursprungligen instiftades dagen för att hedra Morrie Yohai, grundaren till ostbågen, som avled 2010. Sedan dess har dagen blivit ett tillfälle för ostbågsälskare runt om i världen att hylla denna krispiga, smakrika och välkända snack.

11 miljoner påsar per år

Faktum är att var tredje sekund en påse cheez doodles säljs i Sverige och varje år säljs det otroliga 11 miljoner påsar, vilket gör det till den mest populära snacksprodukten i landet.

Recept med ostbågar

Strö ostbågar på maten! Ostbågar är inte bara en godis. De kan också användas i matlagning. Till exempel kan de strös över sallader, användas som topping på pizza eller användas som en ingrediens i ostiga rätter som macaroni and cheese. Ostbågar kan också smulas och användas för att göra krispiga paneringar på till exempel kyckling eller fisk. 

Här är ett tips på Tacopaj med ostbågar!

Från CakebyMary

Grupper på facebook för dig som gillar ostbågar 

Det finns flera fgrupper på Facebook för ostbågsälskare. "Ostbågar", ”Vi som älskar sega ostbågar!” och ”Vi som säger ostkrokar!” är tre av grupperna!

Kul fakta om Ostbågar

  • Ostbågar uppfanns av företaget King Kone Corp på 1950-talet. De fick namnet Cheez Doodles av uppfinnaren Morrie Yohai. 
  • Ostbågar tillverkas vanligtvis av majs, ostpulver och andra ingredienser. De är ofta formade som bågar, men kan också ha andra former, som pinnar eller bitar.
  • Ostbågar är en populär snacksprodukt i många länder runt om i världen. I USA säljs ostbågar för över 500 miljoner dollar varje år.
  • Ostbågar är inte bara en aptitretare. De kan också användas i matlagning. Ostbågar kan smulas och strös på toppen av sallader eller användas som en ingrediens i till exempel macaroni and cheese - Yum! 
  • Ostbågar kan också användas för att skapa olika konstverk. En konstnär i Tyskland har skapat ett porträtt av Donald Trump med över 2 000 ostbågar.
  • Ostbågar kan vara farliga för djur. Hundar och katter bör inte äta ostbågar på grund av risken för matsmältningsproblem och kvävning.
  • Ostbågar har också blivit föremål för humor och satir. En satirisk nyhetsartikel påstod nyligen att ostbågar orsakar hjärnskador. Artikeln spreds snabbt på sociala medier, trots att den var påhittad.

Nu när vi har lärt oss lite mer om ostbågar kan vi uppskatta denna klassiska snacksprodukt ännu mer. Nästa gång du plockar upp en påse ostbågar, tänk på alla de roliga och intressanta saker du kan göra med dem!