5 fakta om Oscar Zia – familj, ålder och karriär

Allt om Oscar Zia – fem saker du kanske inte visste
Allt om Oscar Zia – fem saker du kanske inte visste. - Foto: STELLA Pictures/Patrik Österberg/Johan Valkonen
Dela på Pinterest
Oscar Zia blev känd under svenska X-Factor och är idag en folkkär artist och mediepersonlighet. Här kan du läsa mer om Oscars familj, uppväxt och karriär.

Oscar Zia - en svensk sångare, artist och programledare. Med sin fina röst och härliga karisma har han tagit sig in i många av svenska folkets hjärtan.

Karriären började i ett tv-program som då var helt nytt och som sedan dess har tagit honom till nya höjder. Här kan du läsa mer om Oscar Zia och hans liv!

Foto: Instagram @oscarzia

1. Han föddes i Skåne 1996

Oscar föddes i Malmö 10 oktober 1996, vilket gör att han i skrivande stund är 26 år gammal. 

Han växte upp i Holmeja, en liten tätort på landsbygden i Svedala kommun i Skåne. Han är son till läkaren Elisabet och civilingenjören Paolo Zia och har hela fem syskon.

Idag bor Oscar i en lägenhet i Vasastaden i Stockholm.

Foto: STELLA Pictures/Robert Eklund

2. Dante Zia är hans storebror

Du känner kanske igen Oscars storebror Dante Zia? Av fem syskon är det nämligen inte bara Oscar som har synts i tv-rutan.

År 2018 tävlade Dante i Sveriges mästerkock och kom på en sjätteplats. Han har varit programledare i flera barnprogram på SVT och har dessutom lagat mat i TV4 Nyhetsmorgon och släppt två kokböcker: Pasta al Dante och Dantes bästa mat.

Foto: FameFlynet Sweden

3. Han blev känd i X-Factor

Första gången Sverige fick se Oscar Zia i tv-rutan var under första och enda säsongen X-Factor Sverige, då var han sexton år gammal.

Tv-programmet var en musiktävling lik Talang och Zia kammade hem ett rungande "ja" från alla i juryn under sin audition. Tyvärr åkte han ut ur programmet och kom på en åttondeplats, vinnaren var Awa Santesson-Sey

Foto: STELLA Pictures/Johan Valkonen

4. Han har varit med i- och programlett Melodifestivalen

Sedan framgången i X-Factor har Oscar ställt upp i Melodifestivalen hela tre gånger. Första gången var 2013, andra 2014 och tredje 2016.

Sist han ställde upp var med låten "Human", vilken tog honom så långt som en andraplats. Den internationella juryn såg Zia som vinnare, men det var artisten Frans med låten "If I were sorry" som slutligen tog hem vinsten. Däremot utsågs Oscars ”Human” till vinnare av Melodifestivalens webbpris i kategorin Årets låttext.

Zia var programledare för Melodifestivalen 2021 tillsammans med Anis Don Demina. Året efter var han programledare igen tillsammans med Farah Abadi vid sin sida.

Utöver Melodifestivalen har Oscar varit med i Let's Dance, där han även där slutade på en andraplats.

Foto: Instagram @oscarzia

5. Oscar har italienskt ursprung

Familjen Zia kommer från ett italienskt ursprung. Pappan Paolo är från Venedig och mamman Elisabeth är från byn Feltre, cirka en timme därifrån. 

Familjen har ett släkthus i Feltre, i vilket bröderna Oscar och Dante även spelade in tv-programmet Weekend hos Zia förra året. De bjöd in 19 svenska kändisar att spendera en helg i familjens hus som brödernas morfars pappa byggde i början på 1900-talet.

– Det är ett ställe där vi alltid var som barn och det är en del av vår kultur och vårt arv och vår familj liksom, sade Oscar till Aftonbladet inför premiären.

Några av kändisarna som bjöds in var Miriam Bryant, Daniela Rathana och Edvin Törnblom.

Följ Oscar på sociala medier!

Vill du som många andra ha koll på vad som händer i Oscars liv? Då ska du följa honom på sociala medier! 

Du hittar honom på både Instagram och TikTok under namnet @oscarzia.